Volgens woordvoerder Johan Bresseleers van North Sea Port moet er weliswaar nog veel werk worden verzet voordat er ooit de eerste trein zal rijden, maar is het besluit van het Nederlandse parlement een belangrijke stap. De Tweede Kamer nam gisteren unaniem een motie aan waarin de regering werd gevraagd te onderzoeken hoe de spoorlijn kan worden gefinancierd. Ook wil de Kamer dat het kabinet bekijkt hoe de benodigde procedures tussen Nederland en België zoveel mogelijk op elkaar kunnen worden afgestemd. In november hadden de Bestendige Deputatie van Zeeland en het kabinet al afgesproken dat Belgische en Nederlandse overheden, spoorbedrijven en het bedrijfsleven gezamenlijk een intentieverklaring zouden tekenen.
Hoopvol teken
Alhoewel het tot nu toe om moties en intenties gaat en papier zoals bekend geduldig is, is woordvoerder Johan Bresseleers van North Sea Port opgetogen. Zeker als bedacht wordt dat nog maar een paar jaar geleden de toenmalige Nederlandse staatssecretaris liet weten geen geld voor de spoorlijn over te hebben. Bresseleers: "Dan is dit dus een bijzonder hoopvol teken, te meer daar de Tweede Kamer ook wil dat de aan te leggen spoorlijn op termijn voor personenvervoer geschikt gemaakt wordt."
Haalbaarheidsstudie
De wens voor een spoorlijn van Terneuzen naar Zelzate op de oostelijke oever van het Kanaal van Gent naar Terneuzen, met aansluiting op het Belgische spoornet, is al een oude wens van North Sea Port. Het ontbrekende stuk spoorlijn moet 8 km lang worden en kost tussen de 50 en 80 miljoen euro. North Sea Port vroeg in maart 2017 een half miljoen euro subsidie bij de EU voor een haalbaarheidsstudie. Eigenlijk zou die studie er eind dit jaar moeten zijn. Maar volgens Bresseleers zijn twee onderdelen met de financiële onderbouwing pas later klaar. "Ik verwacht die in de late lente van volgend jaar."
Sluiskilbrug
De huidige spoorlijn van Terneuzen naar Zelzate, die deels op de oostelijke en deels op de westelijke kanaaloever loopt, kent diverse knelpunten. Met name de Sluiskilbrug is een bottleneck. Die staat nu al vaak open en dat zal verder toenemen na de opening van de Nieuwe Sluis in 2022. Ook kunnen de treinen op dit moment vanaf het bedrijventerrein Axelse vlakte niet rechtstreeks de Sluiskilbrug oprijden, omdat er geen zuid-oostboog is. Treinen moeten nu doorrijden richting Terneuzen, daar 'kop maken' om in de andere richting de brug op te kunnen rijden. Ander probleem: de huidige spoorlijn op de westelijke oever doorkruist Sas van Gent. Vanwege veiligheid en geluidsoverlast kan het aantal treinen door het dorp niet worden uitgebreid. Ook passeren de treinen maar liefst zestien onbewaakte overgangen waardoor ze langzaam moeten rijden en ook vaak moeten stoppen. Verder is er in Vlaanderen een capaciteitstekort op het enkelsporige baanvak ten noorden van Wondelgem en kennen de diverse aanlegplaatsen in beide landen capaciteitsproblemen.
Adrie Boxmeer