ABC (Gent) lanceert eerste multifuelmotor voor binnenvaart

Nieuws, Transport
Koen Heinen
Voorstelling van de nieuwe multifuelmotor op de Europortbeurs in Rotterdam
Voorstelling van de nieuwe multifuelmotor op de Europortbeurs in Rotterdam © ABC

Het Gentse Anglo Belgian Corporation (ABC) lanceert een multifuel motorplatform. Daarmee vergemakkelijkt het de overgang van conventionele brandstoffen naar nieuwe en toekomstige brandstoftypes voor de binnenvaart.

Het nieuwe motorgamma Evolve werd deze week in primeur gelanceerd op de Europortbeurs in Rotterdam. De eerste motor die beschikbaar is, is een middelsnel-lopende viercilindermotor, de 4EL23. Met de multifuelmotor speelt ABC in op de heersende onzekerheid bij scheepseigenaren omtrent de nieuwe technologieën, nieuwe brandstoffen, brandstofprijzen en beleidshervormingen.

Toekomstbestendig

Volgens ABC gaat het om een toekomstbestendig en compact motorplatform dat ontworpen is om de meest recente en toekomstige technologieën te integreren. De nieuwe motor maakt de conversie of retrofit naar nieuwe brandstoftypes mogelijk en financieel haalbaar met exact dezelfde motor.

Het Evolve-motorplatform is IMO Tier III-gecertificeerd en is conform aan EU Stage V, de nieuwe norm voor binnenvaartmotoren. De motor is volledig geoptimaliseerd om efficiënt op diesel te werken met EATS-technologie voor ultralage emissies, totdat andere brandstoffen economisch beschikbaar zijn.

Koen Heinen