Port of Antwerp verbouwt kruispunt Oosterweelsteenweg-Noorderlaan

Nieuws, Transport
Michiel Leen
Werkzaamheden ter hoogte van het kruispunt Noorderlaan-Oosterweelsteenweg
Werkzaamheden ter hoogte van het kruispunt Noorderlaan-Oosterweelsteenweg © Port of Antwerp

Het kruispunt Oosterweelsteenweg-Noorderlaan in de Antwerpse haven wordt vanaf 31 mei heraangelegd. De werken gebeuren in fases, met het zwaartepunt tussen 14 juni en 17 september.

Concreet wordt vanaf 31 mei op het kruispunt van de Noorderlaan en de Oosterweelsteenweg gewerkt aan een tweede afslagstrook richting het nabije ‘Complex Ekeren’ van de snelweg A12. In deze omgeving wordt meer verkeer verwacht wanneer in het kader van de werken aan de Oosterweelverbinding vanaf augustus een aantal op- en afritten worden gesloten op de R1 aan de Groenendaallaan. 

De Noorderlaan wordt momenteel al gerenoveerd door het Agentschap Wegen en Verkeer. Havenbedrijf Antwerpen, dat sowieso bevoegd is als wegenbouwer voor die wegen in het havengebied die geen gewestwegen zijn, neemt nu het initiatief in de verbouwing van het kruispunt Noorderlaan-Oosterweelsteenweg om te vermijden dat in het kader van de lopende renovatie het kruispunt een tweede keer zou worden opengelegd. 

Tweede fase werken

Er wordt vanaf 31 mei gewerkt aan het verkeerseiland op de Noorderlaan. Voor deze werken wordt weinig hinder verwacht. Vanaf de tweede fase van de werken, die ingaat op 14 juni, wordt dat anders. Doorgaand verkeer wordt aangeraden om de A12 te nemen. In het algemeen geldt dan dat op de Noorderlaan altijd een of twee rijstroken beschikbaar zijn in elke richting. De verkeerslichten worden uitgeschakeld. De Oosterweelsteenweg is afgesloten tussen Noorderlaan en Vosseschijnstraat/Henry Fordlaan. Verkeer vanaf Oosterweelsteenweg komt via een omleiding naar Noorderlaan. Van Noorderlaan Noord naar Oosterweelsteenweg geldt een omleiding via de Göteborgweg. Via Noorderlaan Zuid naar Oosterweelsteenweg geldt een omleiding via de Rostockweg onder de brug van de Noorderlaan. 

Doorheen de zomer evolueert de situatie nog naarmate de werken vorderen. Na de werken wordt op de Oosterweelsteenweg een verbod ingevoerd om links af te slaan op het kruispunt met de Vosseschijnstraat en de Henry Fordlaan. De belangrijkste werken zouden tegen 17 september zijn afgerond. Verwacht wordt dat de werken volledig voltooid zijn tegen 9 oktober. 

Een gedetailleerde presentatie van de alternatieve routes vindt u hier

Michiel Leen