Nationale actie ladingzekering: 57% van de vrachtwagens niet in orde

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Controle ladingzekering Charleroi
Controle ladingzekering Charleroi © Federale Politie

Op negen verschillende locaties in het land voerde het expertennetwerk ‘ladingzekering’ donderdag controleacties uit. Van de 182 gecontroleerde vrachtwagens waren er 104 in overtreding.  

Kurt Garrez van de Federale Politie en coördinator van het expertennetwerk ladingzekering Centrex was aanwezig op de controleactie in Charleroi. Hij deed enkele opmerkelijke vaststellingen. Tijdens de interceptie van de politie verloor een betrokken chauffeur een band uit zijn open laadbak. “De open laadbak was geladen met autobanden tot een hoogte van 4,30 meter en dus veel te hoog”, aldus Garrez.

Natuursteen

Bij een ander voertuig geladen met twee blokken natuursteen, was een balk die een van de blokken moest ondersteunen, verpletterd onder het gewicht van de gevaartes. “De antislipmatten waren zo dun dat ze geen enkel nut meer hadden”, geeft Garrez aan.

Aan de actie namen leden deel van de Federale en Lokale Politie, controleurs van VLABEL (Vlaamse overheid), police domaniale (Waalse overheid), douane en defensie. In totaal werden 182 vrachtwagens of gelede voertuigen gecontroleerd. Hiervan waren er 104 voertuigen in overtreding met ladingzekering, maar liefst 55 voertuigen werden ter plaatse geïmmobiliseerd tot wanneer een goede ladingzekering mogelijk was.

Samen met andere inbreuken werden er 51 onmiddellijke betalingen uitgevoerd en nog eens 21 processen-verbaal opgesteld. Daarvan waren er 8 ten laste van de verladers en 1 ten laste van de verzender.

Controles volgende week

De Federale Politie laat weten dat er van maandag 3 tot zaterdag 21 mei nieuwe controles zullen gebeuren op zwaar vervoer in de hele provincie Antwerpen. In februari werd al een gelijkaardige controleactie georganiseerd. “Met maar liefst 716 inbreuken op 973 controles toonden de resultaten van die actie duidelijk aan dat dergelijke controles broodnodig blijven”, klinkt het.

Yannick De Spiegeleir