Helft voertuigen niet in orde bij nationale controle ladingzekering

Nieuws, Transport
Yannick De Spiegeleir
Nationale controleactie ladingzekering
Nationale controleactie ladingzekering © Federale politie

Bij een nationale controle op ladingzekering bleken dinsdag 84 van de 162 gecontroleerde voertuigen in overtreding te zijn. Bij 32 van de 84 overtredingen was het voertuig onvoldoende verzekerd.

Tijdens de nationale controle werden 99 Belgische en 63 buitenlandse voertuigen gecontroleerd, op 10 locaties verspreid over de 10 Belgische provincies. Aan de actie namen naast de federale politie, ook de wegpolitie, lokale politie, de douane en VLABEL deel. “Maar liefst 49 voertuigen werden ter plaatse geïmmobiliseerd, goed voor een derde van het aantal gecontroleerde voertuigen”, weet Kurt Garrez, hoofdinspecteur bij de federale politie.

Lading onvoldoende verzekerd

84 van de 162 voertuigen waren in overtreding met ladingzekering, meer dan de helft. “In 32 van de gevallen was de lading onvoldoende verzekerd”, aldus Garrez. “Dan gaat het bijvoorbeeld om een tekort aan spanriemen om de lading veilig vast te maken. In 20 gevallen werd niet de juiste methode gebruikt voor de ladingzekering en in 13 gevallen was het voertuig niet geschikt voor het type lading dat vervoerd werd.” 47 van de 162 gecontroleerde voertuigen hadden ook andere overtredingen.

In totaal werden 111 onmiddellijke inningen uitgeschreven, 4 administratieve inningen, 24 processen-verbaal en 16 waarschuwingen.

Yannick De Spiegeleir