ACV-Transcom kiest voor infocampagne in plaats van staking

Nieuws, Transport
Koen Heinen

Met de infocampagne wil de vakbond zowel het spoorpersoneel, pendelaars, reizigers als burgers wijzen op de gevaren van het plan van minister Galant voor de verdere ontwikkeling van de spoorwegen en voor de rol die men het spoor wil toekennen in een breder mobiliteitsbeleid. Zelfs de levensvatbaarheid van de NMBS staat op het spel, met alle gevolgen voor het personeel, aldus de bond.

Rampzalige gevolgen

De dreigende privatisering van bepaalde activiteiten, landelijke lijnen die het zullen moeten stellen zonder treinbegeleiders, het annuleren van de planning van de investeringsbudgetten en de inkrimping van de begroting voor het onderhoud van het spoornet evenals een stijging van de tarieven kunnen eveneens rampzalige gevolgen hebben, zo gelooft de vakbond.

“Hoe wil minister Galant overtuigen dat ze de NMBS wil redden als ze drie miljard minder werkingskosten toekent? De gebruikers, de burgers en het spoorpersoneel zullen hiervoor een hoge prijs betalen”, besluit de bond.

De socialistische spoorbond plant een algemene spoorstaking op 9 oktober en zou op 24 september een 24-urenstaking houden bij vrachtoperator B Logistics.