'Return to sender' voor de 29 containers met e-commercegoederen die al bijna een jaar geblokkeerd staan op de Antwerpse terreinen van rederijen CMA CGM en Maersk. In de zomer van vorig jaar werden de containers, afkomstig uit China, geblokkeerd in het kader van een onderzoek naar mogelijke btw-fraude. Volgens onze informatie zou het gaan om containers van Amazon en zou de blokkering te maken hebben met de betaling van btw bij e-commerceverkoop. Een formele bevestiging van dat gegeven hebben we evenwel niet. De gerechtsinstanties en de FOD Financiën zijn zolang het onderzoek liep, karig geweest met commentaar.
Return to sender
Het blijkt dat de containers terug naar de afzender in China zullen worden gestuurd. Hoewel de containers al in februari van dit jaar door het parket werden vrijgegeven, zijn ze daarna nog een kleine vier maanden op de kade blijven staan. Volgens onze informatie omdat de goederen niet toegelaten zijn binnen de Europese Unie. Terugsturen is dan de enige optie.
Kater
De zaak zorgt vooral in expediteurskringen voor gefronste wenkbrauwen. Blijft immers de vraag wie de rekening van dit lange oponthoud zal betalen. Voor een container die langer dan voorzien op de kade blijft staan, rekent de rederij een opslagkost aan. Aan enkele tientallen dollars per dag, mag duidelijk zijn dat een oponthoud van een jaar een zware financiële kater oplevert voor de partij die de rekening toegeschoven krijgt.
"Je mag ervan uitgaan dat de afzender die kost niet op zich zal nemen", zegt Johan Proost, voorzitter van expediteursvereniging VEA. "De rederij zal de kosten van de 'demurrage' (opslagkosten,red.) doorrekenen aan de betrokken expediteurs. Zolang die lading door de douane geblokkeerd staat, moeten zij machteloos toezien hoe de rekening oploopt. Er zouden limieten moeten worden ingevoerd op wat zo'n oponthoud mag kosten."
Van het Antwerpse parket kregen we geen reactie op onze vraag om verduidelijking.
Michiel Leen