Trein Intermodal Marketplace komt aan in Centraal Station Antwerpen

Nieuws, Spoorvervoer
Julie Desmet
20221027 Antwerpen Centraal-Station PoAB Rail Experience
Jacques Vandermeiren, Benoît Gilson, Bernard Gustin, Gerd De Vos en Nils Van Vliet © Port of Antwerp-Bruges

Speciaal voor de Intermodal Marketplace, legde Port of Antwerp-Bruges een ‘netwerking trein’ in om deelnemers uit Brugge en Gent op te halen. De trein reed om 10.15 uur het Centraal Station van Antwerpen binnen. 

Port of Antwerp-Bruges organiseert vandaag – donderdag 27 oktober  – de Intermodal Marketplace in de Handelsbeurs in Antwerpen. Het Havenbedrijf brengt daarbij aanbieders van transport per spoor, binnenschip en shortseashipping samen met rederijen, expediteurs en verladers. Zowel operatoren uit Antwerpen als uit Zeebrugge krijgen de kans om elkaar te ontmoeten en te netwerken. 

Ter gelegenheid van het event en om het spoor op een andere manier in de kijker te zetten, sloegen Port of Antwerp-Bruges, Infrabel, NMBS en Lineas de handen in elkaar en zetten een unieke rondrit per trein of ‘rail experience’ op poten in het Antwerpse havengebied.

Netwerktrein

De speciale netwerktrein vertrok vroeg in de ochtend in Brugge en pikte zo’n zestig deelnemers op. Na een tussenstop in Gent, kwam de trein rond 10.15 uur aan in Antwerpen-Centraal. Benoît Gilson (CEO Infrabel), Gerd De Vos (directeur Technics, NMBS), Jacques Vandermeiren (CEO Port of Antwerp-Bruges), Bernard Gustin (CEO Lineas) en Nils Van Vliet (CEO Railport) wachtten de treinreizigers op bij aankomst in het station.

In totaal stapten zo’n driehonderd nieuwsgierigen aan boord van de trein. Die vertrok dan naar de haven van Antwerpen voor een rondleiding van drie uur. Na de rit trekken de deelnemers naar de Handelsbeurs om Intermodal Marketplace te bezoeken. 

45 trucks

Eén trein haalt gemiddeld 45 vrachtwagens van de weg. Het spoor is een belangrijke transportmodus voor Zeebrugge, met een aandeel van meer dan 15% in de totale modal split. Tegen 2030 moet dat percentage ook in Antwerpen zijn bereikt. 

V.l.n.r. op de foto: Jacques Vandermeiren (CEO Port of Antwerp-Bruges), Benoît Gilson (CEO Infrabel), Bernard Gustin (CEO Lineas), Gerd De Vos (directeur Technics, NMBS) en Nils Van Vliet (CEO Railport)