Havenbedrijf breidt CPu uit naar terminals achter de sluizen

Nieuws, Havens
Koen Dejaeger
Van Cauwelaertsluis in de haven van Antwerpen
Van Cauwelaertsluis in de haven van Antwerpen © Port of Antwerp-Bruges

Na de verplichte invoering van Certified Pick-up (CPu) voor de containerterminals voor de sluizen, breidt Port of Antwerp-Bruges het systeem voor het ophalen van containers op basis van identiteit uit naar heel het havengebied. Vanaf 17 mei zal ook het ophalen van een container achter de sluizen via CPu verlopen.

Port of Antwerp-Bruges begon op maandag 15 januari 2024 Certified Pick-up (CPu) uit te rollen, het systeem waarmee containers in de haven worden afgehaald op basis van identiteit in plaats van met een pincode. Door vertragingen op het systeem en heel wat klachten van onder andere containertransporteurs, besliste het havenbedrijf om de verplichte invoering van CPu gefaseerd uit te rollen.

Elke terminal communiceert zelf wanneer die overstapt, maar 17 mei is de uiterste deadline

Nu voert Port of Antwerp-Bruges het systeem in voor heel het havengebied. Op 17 mei 2024 verdwijnen ook de pincodes voor het ophalen van een container in Antwerpen achter de sluizen. Vanaf die dag zullen transporteurs in heel het havengebied alleen nog een container kunnen oppikken via Certified Pick-up (CPu).

Het havenbedrijf roept alle betrokken bedrijven op om zich zo snel mogelijk in te schrijven op het Certified Pick-up-platform. “Zo is iedereen optimaal voorbereid om uiterlijk op 17 mei vlot over te stappen”, klinkt het. “Door het platform nu al zoveel mogelijk te gebruiken, leer je ermee werken en ontdek je hoe je releases kunt overzetten. Elke terminal communiceert zelf wanneer die overstapt, maar 17 mei is de uiterste deadline.”

Lees verder onder de kaart.

Uitrol CPu achter de sluizen
Uitrol CPu achter de sluizen (c) Port of Antwerp-Bruges

Transparant douaneproces

“Certified Pick-up is een gamechanger”, zei Kurt Van Loon, projectmanager Certified Pick-up, eerder aan Flows. “Het platform biedt expediteurs de mogelijkheid om nauwkeuriger te plannen, doordat ze weten wanneer een container wordt gelost. Voor transportbedrijven levert CPu het voordeel dat ze direct op de hoogte zijn wanneer ze bijvoorbeeld een beschadigde container niet kunnen ophalen. Zo sturen ze hun vrachtwagen niet onnodig naar de haven en vermijden ze onnodige kosten. Daarnaast voorkomt het systeem claims dankzij de realtime-informatie over de douanestatus. Dit transparante proces is uniek in de wereld.”

Containers verlaten de haven van Antwerpen alleen via binnenschip, trein of vrachtwagen na vrijgave in Certified Pick-up. Dat gebeurt dus nu op basis van identiteit in plaats van met pincodes. Volgens het Havenbedrijf is het douaneproces volledig transparant binnen CPu. Een container kan de kaai pas verlaten als de douane groen licht geeft.

Secure Container Release

Voor de gebruikers van Secure Container Release (SCR) verandert de manier van werken niet. SCR is een door het Antwerpse T-Mining ontwikkeld platform dat wordt gebruikt om vrijgaverechten te verkrijgen voor containers van de rederijen MSC, Hapag-Lloyd en CMA-CGM.

Het SCR-platform laat al langer toe om pincodevrij te werken en communiceert in de achtergrond met CPu om de vereiste data uit te wisselen. Vanaf 17 mei zal ook SCR geen pincodes meer toelaten voor containers die worden vrijgegeven op de terminals achter de sluizen, zowel voor truck, barge en rail.

T-Mining startte het SCR-platform in 2016 met MSC in Antwerpen. Daarna volgden Hapag-Lloyd en CMA CGM. Sinds medio 2023 worden al MSC containers zonder pincode vrijgegeven op MPET. Wereldwijd maken nu meer dan 4.500 bedrijven in 25 verschillende landen gebruik van het SCR-systeem van T-Mining.

Port of Rotterdam

Ook Port of Rotterdam start met het pincodevrij afhalen van containers via de Vertrouwensketen. Dat is een gezamenlijk en gesloten initiatief van zowat alle partijen en de betrokken overheid in de Rotterdamse logistieke keten. In het najaar van 2023 werd er gestart met het aansluiten van alle klanten en de achterliggende ketens op de Vertrouwensketen. Er werd toen begonnen met lading uit Latijns-Amerika.

Havenbedrijf breidt CPu uit naar terminals achter de sluizen – Flows

Havenbedrijf breidt CPu uit naar terminals achter de sluizen

Nieuws, Havens
Koen Dejaeger
Van Cauwelaertsluis in de haven van Antwerpen
Van Cauwelaertsluis in de haven van Antwerpen © Port of Antwerp-Bruges

Na de verplichte invoering van Certified Pick-up (CPu) voor de containerterminals voor de sluizen, breidt Port of Antwerp-Bruges het systeem voor het ophalen van containers op basis van identiteit uit naar heel het havengebied. Vanaf 17 mei zal ook het ophalen van een container achter de sluizen via CPu verlopen.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Profiteer deze maand van 40% korting op een Flows abonnement en lees Flows voor slechts 17,40 29,00 per maand.

Word abonnee en krijg toegang tot alle artikels.

 

Ben u al abonnee?

Login