Evergreen gaf in oktober 2015 de opdracht aan de Japanse groep Imabari om elf megamaxschepen te bouwen voor oplevering tussen maart 2018 en september 2019. De scheepswerf financiert de schepen zelf via de dochter Shoei Kisen en Evergreen neemt de nieuwe containerreuzen met een capaciteit van 20.338 teu in langetermijncharter van de Japanse eigenaar.
In tegenstelling tot het eerste schip uit de reeks, de ‘Ever Golden’, en de zes reeds opgeleverde zusterschepen, wordt de ‘Ever Govern’ die momenteel bij Imabari Marugame in aanbouw is (foto), uitgerust met een scrubber, die de zwaveldeeltjes uit de uitlaatgassen zal wassen. De ‘Ever Govern’ is daarmee de eerste nieuwe megamax die met zo’n rookgasreiniger wordt uitgerust.
Opofferen
Volgens de Franse databank Alphaliner moet Evergreen voor die scrubber wel wat capaciteit opofferen. Voor de schoorsteen is er een aanbouw bijgekomen die een 40’ bay lang is en zes tot zeven containers breed. Als gevolg hiervan gaan een paar honderd slots verloren.
Dankzij de scrubber kan Evergreen zware stookolie blijven verbruiken. In tegenstelling tot de vorige schepen uit de reeks, zal de 'Ever Govern' op 1 januari 2020 – wanneer de zwavelnormen strenger worden – niet moeten overschakelen op flink duurdere zwavelarme brandstof.
Retrofits
Hoewel het intussen al veel te laat is om de volledige containervloot tegen 1 januari 2020 nog met scrubbers uit te rusten, staan er dit jaar heel wat installaties op het programma. Grote rederijen als MSC, CMA CGM en Hapag-Lloyd hebben al ‘retrofits’ van bestaande schepen aangekondigd en zelfs marktleider Maersk, die in het verleden geen voorstander van scrubbers was, heeft er nu toch een groter bedrag voor uitgetrokken.
Onlangs meldde Flows dat de Franse rederij CMA CGM op twee schepen van 16.020 die al vijf jaar in de vaart zijn, tijdens hun reguliere droogdokbeurt een scrubber liet installeren. De grootste nieuwbouwschepen die tot nu toe met een scrubber in de vaart kwamen, zijn de 11.010 teu grote ‘HMM Promise’ en ‘HMM Blessing’ van Hyundai Merchant Marine.
Stefan Verberckmoes