Hogere Zeevaartschool wordt Antwerp Maritime Academy

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
20220216 Hogere Zeevaartschool
Opleiding aan de Antwerp Maritime Academy © Hogere Zeevaartschool

De Hogere Zeevaartschool gaat voortaan verder onder de nieuwe naam Antwerp Maritime Academy. “We willen ons academische karakter benadrukken. ‘Zeevaart’ dekt de lading onvoldoende”, klinkt het. 

Het maritieme onderwijs in Antwerpen kent een lange traditie. Al sinds 1802 is het een vaste waarde binnen de stad. “In meer dan tweehonderd jaar heeft ons maritieme onderwijs geen seconde stilgestaan”, vertelt Rowan Van Schaeren, algemeen directeur. “Onze opleidingen zijn altijd meegegroeid met de evoluties binnen technologie en onderwijs. De maritieme sector loopt bovendien voorop als het gaat om innovatie en onderzoek. We merkten dat onze naam ‘Hogere Zeevaartschool’ steeds vaker voor verwarring zorgde en de veelzijdigheid van onze opleidingen niet meer omvat.” 

Antwerpen

De nieuwe naam ‘Antwerp Maritime Academy’ moet de nadruk leggen op Antwerpen als het maritieme hart van België en Europa en de maritieme expertise van de hogeschool. Van Schaeren: “De meeste van onze afgestudeerden gaan varen, maar kiezen na enkele jaren dikwijls voor een leidinggevende functie aan de wal. ‘Zeevaart’ dekt de lading dus onvoldoende. De mogelijkheden van het diploma dat je hier behaalt, reiken veel verder. Daarom willen we ons academische karakter benadrukken.”

Brede waaier

De opleidingen Nautische Wetenschappen en Scheepswerktuigkunde aan de Antwerp Maritime Academy zijn breed. Naast een basis van maritieme vakken, wiskunde en fysica worden studenten ook ondergedompeld in vakgebieden als psychologie, economie, techniek, communicatie en geneeskunde. “Alles wat de studenten in het curriculum meekrijgen, hebben ze nodig om aan boord van ‘s werelds meest innovatieve schepen levensbelangrijke keuzes te maken en allerhande problemen het hoofd te bieden”, vertelt hij. 

Topfunctie

“De studenten die vandaag bij ons starten, zijn de CEO’s en maritieme ingenieurs van morgen”, gaat Van Schaeren verder. “Ruim acht op de tien afgestudeerden werkt na tien jaar nog altijd in een topfunctie binnen de maritieme sector. Dit zijn cijfers die geen enkele sector ons nadoet, met uitzondering misschien van enkele medische beroepen.” 

Huisstijl

Met de vernieuwde naam komt ook een opgefrist logo en een nieuwe huisstijl. Toch verdwijnt de notie ‘Hogere Zeevaartschool’ niet helemaal. “De naam blijft verbonden met onze geschiedenis en onze campus aan het Noordkasteel. Het maakt deel uit van het DNA van onze hogeschool. We blijven hier enorm trots op”, besluit Van Schaeren.