Tolgelden Suezkanaal stijgen met 6%

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
De 'HMM Algeciras' (23.964 teu) tijdens een transit van het Suezkanaal
De ‘HMM Algeciras’ (23.964 teu) tijdens een transit van het Suezkanaal © HMM

De Suez Canal Authority (SCA) verhoogt de tolgelden vanaf februari 2022 met 6% voor alle schepen, behalve voor lng-tankers. De verhoging komt op een moment dat het Egyptische staatsbedrijf recordopbrengsten boekt.

De stijgende kosten voor het gebruik van de Egyptische waterweg zetten de al oplopende kosten voor goederentransport verder onder druk. De hogere rekening zal uiteindelijk ook door de consument moeten betaald worden.

Hogere winsten 

In een verklaring op de website van de Suez Canal Authority verwees de autoriteit naar ramingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldhandelsorganisatie (WTO), dat het wereldwijde handelsverkeer in 2022 met 6,7% zal toenemen. Dat zal resulteren in “hogere winsten” voor scheepvaartmaatschappijen. 

Vervoerders van vloeibaar aardgas (lng) en cruiseschepen worden vrijgesteld van de verhoging en zullen dezelfde tol betalen als in 2021, aldus de organisatie. De stijging van het tolgeld volgt op een verhoging met 5% die in 2020 werd doorgevoerd voor schepen voor droge bulk en vloeibaar petroleumgas.

Recordopbrengst

De Suez Canal Authority (SCA) sloot het boekjaar 2021 – dat liep tot en met juni – af met een recordopbrengst van 5,8 miljard dollar. Dat kwam vooral dankzij de sterke vraag naar goederen van consumenten die tijdens de pandemie in lockdown zaten.

Momenteel werkt SCA aan het verbreden en verdiepen van het Suezkanaal. Het zuidelijke deel van de vaarweg, waar de containerreus ‘Ever Given’ in maart 2021 aan de grond liep, zal over een lengte van 30 kilometer zo’n 40 meter worden verbreed. 

Julie Desmet