Kapitein pleegt geweld tegen ITF-inspecteur

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet

Een ITF-inspecteur is fysiek aangevallen door de kapitein van een schip. De Internationale Transportarbeiders Federatie wil geen naam en locatie noemen, maar het zou gaan om een schip van een bekende Europese reder, varend onder Luxemburgse vlag.

De aanval vond plaats aan boord van een schip dat de inspectiedienst van ITF onderzocht wegens het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften en omwille van onregelmatigheden rond het loon en de werk-en rusttijden van de crew. 

Nultolerantie

ITF veroordeelt de aanval en roept op tot nultolerantie ten aanzien van geweld in de scheepvaart. “Een fysieke aanval op een ITF-inspecteur die gewoon zijn werk probeerde te doen, is onaanvaardbaar”, meldt ITF-inspectiecoördinator Steve Trowsdale. “Het maakt niet uit hoe boos of geagiteerd een reder of zijn vertegenwoordiger is: er is geen excuus om fysiek te worden mishandeld.”

Juridische stappen

De internationale vakbondfederatie overweegt juridische stappen te ondernemen. Meer details over de naam van het slachtoffer, de kapitein, het schip en de reder die in deze zaak centraal staan, worden voorlopig nog niet bekendgemaakt. 

“ITF staat achter onze inspecteurs en zal hen verdedigen wanneer dat nodig is. Ons inspectieteam moet altijd in staat zijn om onbelemmerd en ongeïntimideerd te werk te gaan”, laat Trowsdale nog weten.

Evaluatie

Sinds de naamloze inspecteur eerder dit jaar werd aangevallen, is ITF begonnen met een interne evaluatie van de opleiding en ondersteuning die zij biedt aan inspecteurs. ITF telt wereldwijd 134 inspecteurs, coördinatoren en vakbondscontactpersonen die de rechten van de zeevarenden dagelijks verdedigen. 

Julie Desmet