Zeebrugge neemt windturbines op terminals achterhaven in eigen handen

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
Windturbines op terminal Wallenius Wilhelmsen Solutions Zeebrugge
Windturbines op terminal Wallenius Wilhelmsen Solutions Zeebrugge © Voka WVL

Het havenbestuur van Zeebrugge profileert zich als producent van groene stroom en neemt een participatie in alle windturbines in de achterhaven. De nieuwste aanwinst is een park van zeven turbines bij C.RO en Wallenius Wilhelmsen Solutions.

Met de operatie ‘windplan’ stroomlijnt het havenbestuur van Zeebrugge het beheer van alle windturbines op terminals in de achterhaven, in samenwerking met energieleverancier Eneco. Op 10 september verleende Vlaams minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) goedkeuring aan de overdracht van de omgevingsvergunning voor zeven turbines in de oostelijke achterhaven. De vergunning aan Eneco Wind Belgium uit 2018 wordt overgedragen aan de vennootschap Libeccio I met adres op het havenhuis in Zeebrugge.

“In Libeccio I zitten alle turbines resulterend uit de samenwerking Eneco-Portfineco”, verduidelijkt Rik Goetinck, algemeen directeur beleid en strategie van MBZ. De financieringsvennootschap Portfineco wordt voor 50% gedragen door MBZ en voor 50% door Zefier cvba, de coöperatieve vennootschap (169 gemeenten) die alle hernieuwbare activiteiten van de financieringsverenigingen van Eandis bundelt. Op die manier is elke Vlaamse burger via zijn gemeente mee producent van Zeebrugse groene stroom.

Vijf in aanbouw

“In Libeccio I zitten de turbines op de terreinen van Toyota (twee), de Vlaamse Visveiling (één) en Pepsico-Tropicana (één). Eneco bekwam ook een vergunning voor zeven windturbines op C.RO langs de Canadakaai. Vijf ervan zijn momenteel in aanbouw in partnership met Portfineco en daarom wordt ook deze vergunning overgedragen naar Libeccio I.”

Binnen de vergunning voor zeven windturbines, die dateert van 2018, werden op het gedeelte van de concessie dat wordt gebruikt door Wallenius Wilhelmsen Solutions al twee exemplaren gerealiseerd (zie foto). “Die twee bestaande turbines zijn vandaag ondergebracht in de vennootschap Libeccio II maar worden in het kader van de stroomlijning naar Libeccio I overgebracht. In totaal zullen er dus tegen het einde van dit jaar elf operationele turbines in deze vennootschap zitten.”

Windplan

Ook de andere windturbines in de achterhaven passen in het windplan van MBZ. “MBZ participeert telkens samen met Zefier, via Portfineco”, bevestigt Goetinck.

Het grootste project in het windplan zijn de elf turbines op de Bastenakenterminal van International Car Operators (ICO), het grootste onshorewindpark in Vlaanderen. Het werd gebouwd door ICO Windpark nv en wordt door hen ook geëxploiteerd, een samenwerkingsverband tussen Engie-Electrabel, ICO en Portfineco. In augustus kreeg Engie-Electrabel een vergunning voor nog eens drie windturbines bij ICO, deze keer aan de kant van de Canadakaai.

Roel Jacobus