MSC stuurt opnieuw recordschip naar Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
de 'MSC Diletta' van 23.782 teu bij CSP Zeebrugge Terminal
de ‘MSC Diletta’ van 23.782 teu bij CSP Zeebrugge Terminal © Henk Claeys

Nadat de ‘MSC Amelia’ in augustus het teu-record in Zeebrugge verbrak, arriveerde gisteren het zusterschip ‘MSC Diletta’ in Zeebrugge op maidentrip. Met een capaciteit van 23.782 teu zijn die schepen momenteel de allergrootste in de MSC-vloot.

Bij CSP Zeebrugge lag van maandag 20 september tot dinsdagmorgen 21 september de ‘MSC Diletta’ tegen de kant. Het is een identiek zusterschip van de ‘MSC Amelia’, die met een capaciteit van 23.782 teu half augustus het havenrecord van Zeebrugge verpulverde. Dat was ruim 2.300 teu meer dan het vorige record van de OOCL-reeks van 21.413 teu, waartoe onder meer de ‘OOCL United Kingdom’ en de ‘OOCL Hong Kong’ behoren.

De ‘MSC Diletta’ is net als de ‘MSC Amelia’ op maidentrip in de AE55/Griffin Service van de 2M-partners Maersk en MSC, waarvan de Antwerpse aanloop tijdelijk geschrapt is. Het schip vertrok op 21 juli uit Shanghai en ging bijladen in Ningbo, Yantian (China) en Tanjung Pelepas (Maleisië) voor Rotterdam, Le Havre en Felixstowe. Vanuit Zeebrugge vertrok het vanmorgen om zeven uur opnieuw naar Rotterdam. Maersk en MSC sturen occasioneel schepen uit Far East loops naar Zeebrugge om daar lege containers op te pikken, die naar het Verre Oosten worden teruggebracht.

Drukte houdt aan

De jongste weken kwamen in Zeebrugge nog MSC-schepen aan, telkens inducement calls. Op 13 september arriveerde vanuit New York de ‘MSC Melissa’ (6.724 teu), die intussen is doorgeschoven naar de IPAK-service tussen Noord-Europa en India/Pakistan. Vorige zaterdag 18 september lag in Zeebrugge de ‘MSC Samira III’ van 2.564 teu uit de Baltic Loop 3, die momenteel naar Muuga in Estland onderweg is.

Nadat CSP Zeebrugge Terminal met 87.000 teu overslag in augustus al een recordmaand noteerde, blijft de drukte aanhouden. De terreinen staan bijzonder goed volgestapeld en in september en oktober staan nog tal van aanlopen van COSCO en OOCL gepland.

Roel Jacobus