Sleper ‘Odin’ zinkt in Hansadok door miscommunicatie (update)

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Sleepboot 'Odin' (archieffoto)
Sleepboot ‘Odin’ (archieffoto) © Wiliam Hill

In het Antwerpse Hansadok is op vrijdag 6 augustus de sleepboot ‘Odin’ gezonken. Twee Belgische crewleden werden veilig uit het water gehaald. De impact op de passerende zee- en binnenvaart was beperkt.

Update 7 augustus 21.30 uur

Sleper ‘Odin’, die onder Nederlandse vlag vaart, zonk vrijdag 6 augustus omstreeks 11.45 uur op de kruising van het Leopolddok en het Hansadok. “Uit onderzoek blijkt dat de sleepboot samen met een duwboot aan het wachten was voor een sluis”, vertelt Kristof Aerts, Antwerps parketwoordvoerder aan Gazet van Antwerpen. “Mogelijk was er een miscommunicatie tussen de twee waarbij de duwboot – ironisch genoeg – de sleepboot een duw gaf en die deed kantelen.”

Snel ter plaatse

Er vielen geen slachtoffers en de impact op het scheepvaartverkeer bleef redelijk beperkt. “Onze mannen waren snel ter plaatse”, vertelde Frank De Meulder, directeur operations bij loodsen- en bootliedenbedrijf Brabo. In samenspraak met het Havenbedrijf Antwerpen maakte Brabo een document op dat er onder bepaalde voorwaarden (in verband met windkracht en dergelijke) kon gepasseerd worden. Er was ongeveer 150 à 200 meter passageplaats tussen een schip en het wrak.

Zaterdagavond werd de ‘Odin’ geborgen en het verkeer werd dan weer helemaal normaal.

Begin augustus 2021 was er ook al een scheepsongeval in het Hansadok. De pannenkoekenboot van rederij Flandria botste tijdens een havenrondvaart tegen de kaaimuur. Daarbij raakten verschillende opvarenden gewond: elf moesten naar het ziekenhuis. 

Julie Desmet