Telex: diesel, HMM, DAF, Jumbo, binnenvaart, Antwerpse Ring en R4 Gent

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
Het heavy-liftschip 'Fairmaster' vervoert monopiles voor het offshore-windmolenpark Hornsea 2 in opdracht van DEME
Het heavy-liftschip ‘Fairmaster’ vervoert monopiles voor het offshore-windmolenpark Hornsea 2 in opdracht van DEME © Jumbo

Transportfederaties vragen duidelijkheid over professionele diesel, HMM heropent containerdepot bij BCTN Meerhout, DAF start productie nieuwe generatie trucks, ULMA werkt samen met stow, Jumbo klaart transportklus voor DEME en werken Antwerpse Ring.

PROFESSIONELE DIESEL –

In een gezamenlijk persbericht roepen de drie beroepsfederaties voor het goederenvervoer over de weg (Febetra, TLV en UPTR) de federale regering op om duidelijkheid te scheppen over de toekomst van de professionele diesel. Voor 2022 en 2023 zal de regering telkens 50 miljoen euro besparen op de maatregel, wat neerkomt op 2 eurocent per liter, maar wat erna zal gebeuren is onduidelijk. “Zolang er geen valabele alternatieven bestaan om diesel als brandstof te vervangen, blijft de professionele diesel zijn bestaansreden houden”, klinkt het. (YDS) 

HMM –

Rederij HMM heropent zijn containerdepot bij BCTN in Meerhout, zo meldt het bedrijf op LinkedIn. Er zal een minimum stock aan 40’-high-cubecontainers op de terminal gestald worden. Daarmee wil het de klanten tegemoetkomen die geïnteresseerd zijn in een inland pick-up of drop-off. Een bijkomende reden voor het depot is het verminderen van het verkeer in en rond de haven van Antwerpen. (KH)

DAF –

Bij DAF in Eindhoven is de serieproductie gestart van de nieuwe generatie vrachtwagens XF, XG en XG+. DAF is de eerste truckfabrikant die een compleet nieuwe generatie trucks op de markt introduceert die ontwikkeld is tegen de achtergrond van de nieuwe Europese richtlijnen op het gebied van voertuigafmetingen. Door het ontwerp aan de voorzijde met 16 centimeter te verlengen en maximaal aandacht te besteden aan de aerodynamica, wordt onder andere niet minder dan 10% brandstof bespaard en is er een vergelijkbare reductie van de CO2-uitstoot. (YDS) 

ONGEVALLEN BINNENVAART –

Het binnenvaartplatform Inland Waterway Transport (IWT) heeft een onderzoek laten uitvoeren naar de mens-machine interface in de stuurhut in relatie tot ongevallen in de binnenvaart. De belangrijkste vaststellingen daarbij zijn: het gebrek aan uniformiteit in de stuurhuizen, het feit dat de locatie van bedieningselementen niet aan ergonomische normen voldoet, en informatie van geautomatiseerde hulpmiddelen die voor een vals gevoel van veiligheid zorgen. Bij 70 à 80% van de ongevallen in de binnenvaart zijn menselijke factoren in het spel. De resultaten van het onderzoek zijn samengevat in een technische brochure. (KH)

ANTWERPSE RING – 

Om de geluidshinder op de Antwerpse Ring te verminderen, zijn er in de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 november 2021 slijpwerken gepland tussen de Posthofbrug en het op- en afrittencomplex van Borgerhout. Het afslijpen van de betonverharding veroorzaakt een snerpende hoge toon. De werken kunnen tijdelijke geluidshinder veroorzaken voor de omwonenden. Meer info vindt u hier. (JD)

JUMBO –

De Nederlandse heavy-liftoperator Jumbo heeft in opdracht van DEME in totaal 141 monopiles en 131 verbindingsstukken vervoerd voor het offshore-windmolenpark Hornsea 2. Dat bevindt zich in de Noordzee voor de kust van Yorkshire. Jumbo zette daarvoor zijn heavy-liftschip ‘Fairmaster’ in, dat is uitgerust met twee kranen met een hefvermogen van 1.500 ton elk. De monopiles wegen 1.285 ton per stuk en hebben een diameter van 8,5 tot 9,5 meter. De operator had in totaal 37 reizen nodig om alle onderdelen te vervoeren van Rostock in Duitsland en Aalborg in Denemarken naar het Nederlandse Eemshaven. De transportklus duurde iets minder dan een jaar. (KH)

R4 ZELZATE –

De Vlaamse regering zal bij de start van de heraanleg van de grote ring (R4) rond Gent in 2023 de nodige ingrepen op het grondgebied van Zelzate overslaan. De snelweg is een belangrijke industriële verkeersader voor zwaar verkeer. Door protest van buurtbewoners en het lokaal bestuur is er geen vergunning voor de werken in Zelzate. De rest van het traject, op Gents en Evergems grondgebied, wordt wel aangepakt. Er komt fietsinfrastructuur en op- en afritten worden geschrapt, zodat het verkeer vlotter verloopt. (YDS)

STOW –

Het Spaanse ULMA Handling Systems kondigt een nieuwe samenwerking aan met het West-Vlaamse stow Robotics. Dat is een nieuwe eenheid die stow Group eerder dit jaar oprichtte. De Belgische producent van rekken en industriële opslagoplossingen zet met stow Robotics volop in op magazijnautomatisering. “De samenwerking met stow Robotics is een belangrijke mijlpaal voor ULMA. Zo kunnen we ons positioneren met innovatieve oplossingen in kleinere projecten en e-commercetoepassingen”, zegt Cesar Nosti van ULMA. (YDS)