Tessa Major ruilt partnerhaven Açu voor ammoniakbrandstof in Oslo

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Tessa Major
Tessa Major © Porto do Açu

Tessa Major zat 3,5 jaar in het commercieel team van de Braziliaanse haven van Açu en gaat nu aan de slag bij meststoffenfabrikant Yara International in Oslo. Ze zal er de ontwikkeling van groene ammoniak voor de scheepvaart mee ondersteunen.

Port of Antwerp International (PAI), dochterbedrijf van het Havenbedrijf Antwerpen, is sinds 2017 aandeelhouder en consulent van Porto do Açu. De haven is strategisch gelegen in het Zuidoosten van Brazilië dicht bij de belangrijke markten: Rio de Janeiro, Espirito Santo en Minas Gerais, met belangrijke activiteiten in de olie- en energie-industrie vlakbij. 

Milieudienst 

Tessa Major werkte meer dan vijf jaar bij de milieudienst van het Havenbedrijf Antwerpen, waar ze onder meer verantwoordelijk was voor de implemenatie van lng, voor ze naar de Braziliaanse privéhaven verhuisde. “Ik heb de investering in Porto do Açu mee onderhandeld en gefaciliteerd en ben dan naar Porto do Açu gegaan als commercieel directeur.” 

Duurzaam karakter 

In januari 2020 werd Major aangesteld als directeur international businessdevelopment en innovation. “Vandaag is innovatie zeer sterk gelinkt aan duurzaamheid”, vertelt ze. “Momenteel liggen er een aantal zeer mooie projecten op tafel. Zo heeft Porto do Açu een Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend met FMG, de vierde grootste ijzerertsproducent ter wereld voor de ontwikkeling van een groene waterstoffabriek. Ook hebben we een businesscase klaarliggen voor de lokale productie van meststoffen en zal de green steel supplychain via Porto do Açu de industrialisatie bevorderen. Ik ben er heel gelukkig en actief geweest, en voel dat ik mijn taak heb volbracht.”

Oslo 

Op 1 september 2021 vervoegt ze de businessunit ‘Clean Ammonia’ van Yara International in Oslo (Noorwegen) als directeur Commercial Ammonia Bunkering & Ports. Ze wordt er verantwoordelijk voor de ontwikkeling van groene ammoniak als maritieme brandstof. “Het is inhoudelijk een zeer aantrekkelijke job en hij ligt volledig in lijn met mijn profiel, zijnde de combinatie van strategie, commercieel werk en duurzaamheid”, vertelt ze. “Yara biedt ook een internationaal kader waarin we partnerships met havens en rederijen zullen proberen op te bouwen.” 

Tussenstop

Tessa heeft Porto do Açu intussen al verlaten en is met het vliegtuig richting België vertrokken. “Ik ben al even niet meer in België geweest mede door COVID-19, en heb mijn vrienden en familie al lange tijd niet meer gezien. Het leek me daarom verstandig om even een tussenstop te doen”, vertelt ze. 

“Ik zal altijd een emotionele band met de haven van Antwerpen hebben”, gaat ze verder. “Als je kijkt naar de energietransitie tout court zal er ook altijd een businesslink zijn en is het quasi onvermijdelijk dat onze paden opnieuw zullen kruisen.”

Julie Desmet