Maersk weigert Iraanse containers op zijn schepen

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
'Maersk Evora'
‘Maersk Evora’ © Port of Los Angeles

Rederij Maersk wil vanaf nu geen containers die in Iraanse handen zijn, aan boord van zijn schepen laden. Het bedrijf dreigt met boetes en sancties voor diegenen die zich niet aan die maatregel houden. Containers zullen gescreend worden ter controle.

Volgens Container News geeft Maersk tot nu toe nog geen reden voor de maatregel.

De rederij zegt dat het gaat om containers met de voorvoegsels, maar niet beperkt tot, TDIU, HDXU, IRSU, BANU en FURU. Noch beladen, noch lege containers met die voorvoegsels worden aan boord van de schepen van Maersk aanvaard. De containers worden gescreend om te zien of aan de eis wordt voldaan.

Verlies niet vergoeden

Als er toch een container met voornoemde voorvoegsels aan boord geladen werd, zal Maersk onmiddellijk actie ondernemen om de container te lossen. De rederij zegt dat ze geen verantwoordelijkheid draagt nadat de container uit het schip is gehaald. Als Maersk of een gerelateerde derde partij schade of verlies lijdt als gevolg daarvan, is het aan de eigenaar van de container om het verlies te vergoeden, benadrukt de rederij in een verklaring aan zijn klanten.

Koen Heinen