Port of Antwerp besteedt beheer drones uit aan externe partner

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel
Autonome drone in haven Antwerpen
Autonome drone in haven Antwerpen © Port of Antwerp

Havenbedrijf Antwerpen heeft een aanbestedingsopdracht gepubliceerd voor een partner om een netwerk van automated drones te implementeren. Port of Antwerp wil zelf geen eigenaar worden van hardware of software, maar het als een service afnemen.

Het Havenbedrijf wil in Antwerpen een netwerk van automated drones opzetten om verschillende operationele processen te ondersteunen. Daarbij kan het gaan om opdrachten als perimeterbeveiliging, infrastructuurinspectie, handhavingstaken of milieu-inspecties.

Voor de implementatie van dat netwerk zoekt het Havenbedrijf een partner. POA beoogt een ‘drone platform as a service’-model, waarbij de partner de nodige hardware en software als dienst aanbiedt. Het Havenbedrijf wil dus zelf geen eigenaar worden van het materiaal, maar wil tegelijk wel onafhankelijk van de aanbieder de operationele aansturing uitvoeren.

Centraal Command Center

Concreet wordt gezocht naar de drones zelf, dockingstations om de toestellen op te laden en een centraal command and control center (C&CC). De partner zou ook instaan voor de opleiding van het personeel van het Havenbedrijf en de onderhoud van hardware en software.

“Het havenbedrijf heeft na enkele jaren onderzoek van de mogelijkheden van de technologie, gewacht op het juiste moment om het concept van de automated drones die BVLOS (beyond visual line of sight: de piloot ziet fysiek zijn drone niet) vliegen op te starten”, meldt een woordvoerder bij Port of Antwerp in een reactie aan Flows. “Een belangrijke randvoorwaarde, naast de beschikbaarheid van het concept op de markt, was ook de nieuwe Europese wetgeving, van kracht sinds begin 2021.”

Geïnteresseerde partijen kunnen nog tot en met 28 juni hun kandidatuur indienen. “Met dit bestek willen we de eerste dronecapaciteit tegen medio 2022 operationeel hebben in het havengebied”, zegt Port of Antwerp. De partner zal geselecteerd worden tegen het eind van dit jaar, begin 2022 wordt de infrastructuur dan gefaseerd uitgerold.

Jonas van Boxel