Tarieven naar oostkust VS bijna 20% hoger in week tijd

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De Garden City Terminal in Savannah
De Garden City Terminal in Savannah © Georgia Ports Authority/Jeremy Polston

De forse stijging van de containertarieven voor export uit Europa naar de oostkust van de Verenigde Staten heeft zich vorige week onverminderd doorgezet. In een maand tijd zijn die tarieven verdubbeld.

Volgens de Freightos Baltic Index kost het transport van een 40’-container van Noord-Europa naar New York intussen al zo’n 4.300 dollar. Een week eerder was dat nog 3.600 dollar. Het gaat dus om een stijging van een kleine 20% in amper een week tijd.

In de andere richting blijft containervervoer spotgoedkoop. Omdat de Verenigde Staten veel meer lading uit Europa invoeren dan uitvoeren naar Europa, moeten enorme hoeveelheden containers weer leeg teruggestuurd worden. Dat verklaart waarom de carriers eastbound al blij zijn met tarieven van nog geen 500 dollar per box.

Afwijkend bedrag

De World Container Index (WCI) van de Britse consultant Drewry toont enigszins afwijkende bedragen. Vorige donderdag gaf de WCI een tarief van 3.550 dollar aan voor het traject Rotterdam – New York, wat 37% meer is dan een jaar geleden. Voor een transport van New York naar Rotterdam wordt volgens die index 888 dollar betaalt, wat 76% meer is dan in medio mei 2020.

Stefan Verberckmoes