Dronevluchten vanaf nu aanvragen via portaal Port of Antwerp

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel
Autonome drone in haven Antwerpen
Autonome drone in haven Antwerpen © Port of Antwerp

Operatoren die dronevluchten willen uitvoeren in het Antwerpse havengebied, kunnen vanaf vandaag toelating vragen op een nieuw onlineplatform. Op het POA Droneportal kunnen kandidaten checken of ze aan alle voorwaarden voldoen.

Het platform werd ontwikkeld in samenwerking met technologiebedrijf Unifly, dat software ontwikkelt voor het beheer van onbemand luchtverkeer. Met dat initiatief wil het havenbedrijf de aanvraag van dronevluchten digitaliseren, automatiseren en professionaliseren.

Kandidaten kunnen op het platform de nodige operatorcertificaten en verzekeringsdocumenten uploaden. Het portaal toont hen de voorwaarden en regels waar ze aan moeten voldoen in specifieke situaties, en wijst op potentiële risicozones met een interactieve kaart. Zo kunnen ze hun aanvraag optimaal voorbereiden. Een digitaal logboek biedt een overzicht van geplande en uitgevoerde dronevluchten.

Monitoring

Vanaf de tweede helft van 2021 zal Port of Antwerp bovendien alle drones en vluchten in real time monitoren, meldt het havenbedrijf. Het systeem zal monitoren of alles veilig verloopt en tijdig waarschuwen bij een gevaarlijke situatie of als een drone zou afwijken van zijn vliegroute. Het einddoel is een operationeel beeld van alle luchtverkeer in de haven. Ook de scheepvaartpolitie zal toegang krijgen tot het platform.

Eind februari zette Port of Antwerp nog nieuwe stappen om tegen 2022 een netwerk van veiligheidsdrones op te zetten. Een autonome veiligheidsdrone van Dronematrix legde toen vanuit een vaste uitvalsbasis bij de Kieldrechtsluis een vastgelegd traject af en werkte verschillende use cases af.

Jonas van Boxel