Wallenius Wilhelmsen bestelt grootste autoschepen ter wereld

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
De Shaper-klasse autoschepen
De Shaper-klasse autoschepen © Wallenius Wilhelmsen

Bij de bekendmaking van de uitstekende kwartaalresultaten lanceerde Wallenius Wilhelmsen de nieuwe Shaper-klasse, met 9.350 plaatsen de grootste autoschepen ter wereld. Tegen 2026 zijn vier schepen besteld met een optie voor acht extra.

De Scandinavische rorogroep Wallenius Wilhelmsen zette in het tweede kwartaal stevige prestaties neer. Van april tot juni bedroegen de inkomsten 1,19 miljard euro, een stijging van 4% ten opzichte van het vorige kwartaal en 9% meer dan in het hetzelfde kwartaal vorig jaar. Bovendien staan de marges op een historisch hoog niveau. Daardoor steeg de nettowinst naar 303 miljoen euro, een toename van 92% ten opzichte van het eerste kwartaal en maar liefst 164% ten opzichte van vorig jaar.

“De resultaten zijn gedreven door de grote vraag naar verscheping en logistieke behandeling van auto’s, en onze afdeling overheidsdiensten ondersteunt de verhoogde activiteit van de Verenigde Staten”, zegt CEO Lasse Kristoffersen. “Zowel financieel, commercieel als operationeel was het een goed kwartaal. We sloten een aantal mooie contracten af die vanaf 2024 inkomsten zullen opleveren. De operationele cashflow vormt met 359 miljoen euro een stevige basis om op verder te werken.”

Wereldrecord

De toekomst begint met een flinke bestelling. Bij de Chinese Jingling Shipyard werd een overeenkomst getekend voor 4 nieuwe roroschepen met een optie voor nog eens 8. Ze krijgen een capaciteit van maar liefst 9.350 personenwagens. Dat zijn er ruim de helft meer dan op de gemiddelde diepzeevloot en dat cijfer ligt zelfs flink boven de 8.000 plaatsen op de grootste vaartuigen van zijn HERO-klasse.

Wallenius bestelt hiermee de grootste pure car and truck carriers (pctc) ter wereld. De rederij springt over sectorgenoot Höegh Autoliners, wiens grootste schepen 8.500 wagens kunnen vervoeren en die in 2024 de nieuwe Aurora Class met 9.100 plaatsen in gebruik neemt.

Niet afwachten

De eerste vier schepen van de Shaper-klasse worden geleverd vanaf midden 2026. “De scheepvaartindustrie, klanten en partners moeten hun krachten bundelen om hun gezamenlijke uitstoot van broeikasgassen naar netto zero te brengen”, zegt Kristoffersen. “Die dringende nood aan transformatie willen wij niet afwachten maar zelf vorm geven. De naam Shaper-klasse verwijst naar het Engelse werkwoord ‘to shape’.”

De schepen zullen geschikt zijn om te varen met brandstoffen die met groene energie zijn aangemaakt. “Wij geloven dat methanol de snelste weg naar de nuluitstoot is. Deze schepen zullen we ook makkelijk kunnen aanpassen naar groene ammoniak, van zodra die brandstof op een veilige en zekere manier beschikbaar wordt.”

Klanten betalen mee

Wallenius Wilhelmsen zet al grote stappen in de omschakeling naar biofuel. Een wereldwijd proefproject vindt in België plaats. In de tweede jaarhelft wordt in samenwerking met ExxonMobil het mengsel B30 met 30% biobrandstof FAME gebunkerd op de eigen schepen in Zeebrugge, met een optie voor uitbreiding naar Antwerpen. “De alternatieve brandstoffen zijn duurder maar wij nemen het engagement om er samen met de klanten gebruik van te maken”, zegt CFO Xavier Leroi.

De Zweeds-Noorse joint venture is de grootste roro-operator ter wereld met een vloot van gemiddeld 125 tot 135 schepen. Vanuit het hoofdkwartier in Oslo worden 8.875 medewerkers in 29 landen aangestuurd. Zij werken op 15 handelsroutes naar 6 continenten, met 8 maritieme terminals en een inlands distributienetwerk met 66 behandelingscentra.