Antwerpse Propeller Club maakt zich los van VS-afdeling

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

De  Propeller Club als maritieme businessclub werd op 15 oktober 1996 opgericht in Antwerpen onder auspiciën van de Propeller Club of the United States. Nu gaat de Antwerpse afdeling haar eigen weg. “In een wereld in verandering moet een organisatie zichzelf geregeld in vraag stellen”, zegt voorzitter Mark Scheerlinck. “We stellen vast dat de belangen van onze leden zich vandaag vooral in het Europese hinterland bevinden. Een sterk Europees netwerk dringt zich op, samen met een sterke lokale verankering. De raad van bestuur besliste samen met de leden op de bijzondere algemene vergadering van 8 oktober 2019 om voortaan een onafhankelijke koers te varen. De nodige stappen naar de Propeller Club of the United States toe, werden hiervoor genomen.”

“Andere grote Europese clubs gingen ons al voor, zoals de Italiaanse Propeller Clubs met 24 havens en 1.400 leden, Basel en Geneve met samen 600 leden”, gaat Scheerlinck verder. “Ook Liverpool werd in september onafhankelijk van de VS-afdeling.” De VS-afdeling focust steeds meer op de Amerikaanse belangen, waardoor de Europese afdelingen zich vinden rond een eigen agenda. 

Europese samenwerking 

Intussen zoeken de onafhankelijke Europese afdelingen toenadering tot elkaar. Een succesvolle missie op 10 oktober naar de Annual Convention van de Italiaanse Propeller Clubs, samen met de Propeller Club van Genève, legde de basis voor een Europese samenwerking. Meer dan 2.000 maritieme professionals verenigen zich op die manier. Andere maritieme clubs toonden reeds interesse. Propeller Club Port of Antwerp is volop aan het vernieuwen: eerder dit jaar startte al een nieuwe website en ledenadministratie. Op 12 november organiseert de club een event rond Incoterms, op 12 december richt de club de blik op China. Meer info vindt u hier

Michiel Leen