US Army landt in oktober met man en macht in Zeebrugge

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

In oktober wordt de achterhaven van Zeebrugge opnieuw tijdelijk een Amerikaanse legerbasis. De gespecialiseerde nieuwssite Belgian Military Interests meldt de komst van de 3rd Combat Aviation Brigade van de 3rd Infantry Division uit Georgia. Die gevechtseenheid vervangt de 1st Combat Aviation Brigade van de 1st Infantery Division uit Kansas. De aflossing kadert in de negenmaandelijkse rotatie van troepen in de operatie Atlantic Resolve, waarmee de US Army sinds 2014 zijn militaire steun aan de Europese NAVO-landen hardmaakt.

De manschappen en het materiaal worden vanuit de haven van Savannah in Georgia, aan de Amerikaanse westkust, verscheept naar Zeebrugge en Volos in Griekenland (Egeïsche Zee). Volgens de persdienst van het Amerikaanse leger in Europa gaat het om 1.700 mensen, meer dan 2.000 voertuigen en 70 helikopters. Voor de kenners: 50 UH-60 en HH-60 Black Hawks, 10 CH-47 Chinooks en 20 AH-64 Apaches.

Helikopters

Voorgaande militaire operaties in Zeebrugge werden behandeld door International Car Operators (ICO) en/of Wallenius Wilhelmsen. Vanmorgen wilde een bron bij Wallenius Wilhelmsen alleen bevestigen dat deze operatie op komst is. Voor officiële communicatie werd doorverwezen naar het Amerikaanse leger.

Het is niet bekend hoe het materiaal over Zeebrugge en Volos verdeeld wordt. Het ‘verspreiden in het operationeel theater’ zal wel via commercieel transport en militaire kolonnes gebeuren. De helikopters vliegen op eigen kracht Europa in. De militaire oefeningen van Atlantic Resolve vinden plaats in zeventien landen met een sterke nadruk op Oost-Europa.

Retour Kansas via Antwerpen

Een idee van de omvang van de operaties, krijg je op het vaarschema van de Amerikaanse rederij American Roll-on Roll-Off Carrier (ARC), onderdeel van Wallenius Wilhelmsen Group. De ‘Endurance’ vertrekt op 30 september in Savannah om te lossen op 14 oktober in Zeebrugge en 24 oktober in Volos. De ‘Endurance’ is het grootste schip van de rederij. In januari leverde het in Zeebrugge wat de rederij “onze grootste militaire lading ooit’ noemde (foto). De cargo besloeg 2,5 hectare.

Er is ook heel wat actie gepland in Antwerpen en Bremerhaven, allicht voor de terugtocht van de afgeloste gevechtsbrigade naar Kansas. Het vaarschema van ARC vermeldt maar liefst negen overtochten tussen Antwerpen en Galveston (Texas). Er staan aanlopen gepland van de ‘Honor’ op 27 september en 13 november, de ‘Freedom’ op 4 oktober en 25 november, de ‘Arc Resolve’ op 11 oktober, de ‘Integrity’ op 28 oktober, de ‘Arc Independence’ op 31 oktober en 11 december, en de ‘Patriot’ op 1 december. Militaire operaties van deze aard vinden in Antwerpen bij ICO plaats.

Roel Jacobus