Timelapse-video toont bouw nieuw vlaggenschip CMA CGM

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

CMA CGM’s toekomstige vlaggenschip werd gisteren in Shanghai uitgedokt. Dat is een belangrijke stap in het bouwproces, dat al op 26 juli vorig jaar begon met het snijden van de eerste staalplaten. De bouw in het droogdok ging op 13 december van start, toen daar een eerste sectie van de kiel werd neergelegd.

Omdat het schip op lng zal varen, werd eerst werk gemaakt van de sectie waarin de 18.600 kubieke meter grote brandstofstank komt. Omdat vloeibaar aardgas op een temperatuur van -161 °C wordt bewaard, werd een tank in inox gefabrikeerd die twee isolatielagen kreeg. Vanaf 15 februari van dit jaar werd gestart met de assemblage van de volledige romp van het schip. De video hieronder toont die assemblage in nog geen minuut en eindigt met het aanbrengen van de ‘groene snoet’ (foto), die alle op lng varende schepen van CMA CGM zullen krijgen.

Proefvaarten

Na de tewaterlating van gisteren, volgt de verdere afwerking van het schip aan de afbouwkade, het vullen van de gastank en daarna een reeks proefvaarten waarin alle systemen aan boord grondig getest worden. Er werd nog geen exacte opleveringsdatum vastgelegd, maar CMA CGM rekent erop haar nieuwe vlaggenschip in de eerste helft van 2020 in de vaart te brengen tussen het Verre Oosten en Noord-Europa.

Tegen 2022 wil de Franse carrier uit Marseille twintig containerschepen in de vloot hebben die op lng zullen varen. Het gaat behalve de ‘CMA CGM Jacques Saadé’ en acht nog te bouwen zusterschepen, om vijf eenheden van 15.000 teu die in 2021 en 2022 opgeleverd zullen worden, en zes schepen van 1.380 teu voor de Europese dochter Containerships, waarvan er al drie in de Baltic in de vaart zijn.

Charter

In charterkringen wordt CMA CGM genoemd als de huurder van zes schepen van 14.812 teu die Eastern Pacific Shipping uit Singapore door Hyundai Heavy Industries in Zuid-Korea laat bouwen voor oplevering tussen 2020 en 2022. Volgens doorgaans goed ingelichte bronnen zou de Franse rederij dit sextet, dat eveneens op lng zal varen, voor een periode van vijftien jaar in langetermijncharter nemen. Maar het hoofdkantoor van CMA CGM in Marseille weigert dit chartercontract te bevestigen.

Stefan Verberckmoes