Havenbedrijf krijgt onverwacht bezoek van president Tshisekedi

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel

Deze namiddag landt Felix-Antoine Tshisekedi Tshilombo, de nieuwe president van de Democratische Republiek Congo, op de militaire luchthaven van Melsbroek voor een vijfdaags officieel bezoek aan België. Het is het eerste bezoek van de president aan een land van de Europese Unie.

Op woensdag wordt de president ontvangen in de Antwerpse haven. Wat er precies op het programma staat is twee dagen voor het bezoek nog onduidelijk. Port of Antwerp wacht nog op last-minute-informatie van de Congolese delegatie.

Zicht op mogelijke hinder voor de operaties in de haven, is er bijgevolg ook nog niet. “Als de president ons enkel in het Havenhuis bezoekt, zal de hinder erg beperkt zijn”, klinkt het bij het Havenbedrijf. “Mocht hij nog andere locaties in de haven bezoeken, kan dat anders zijn.” Vooral verplaatsingen kunnen met andere woorden logistieke planning en potentiële hinder met zich meebrengen.

De Congolese president brengt woensdagochtend ook nog een bezoek achter de schermen van de diamantsector in Antwerpen. Koepelorganisatie AWDC noemt het een belangrijk bezoek, “aangezien DRC (Congo) in volume een van de grootste diamantproducenten wereldwijd is”. In de namiddag gaat de president langs bij het Instituut voor Tropische Geneeskunde.

Jonas van Boxel