‘Seamen’s Cup’ voetbal: ‘sjotten’ zoals de zeelui, voor het goede doel

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

Een eigen logo, dito instagramaccount, teams die zich spontaan melden,… het gaat hard in de voorbereidingen van de eerste ‘Seamen’s Cup’. Het idee voor een liefdadigheidstoernooi voor de zeemansmissie in Antwerpen is nauwelijks enkele weken oud, maar wordt al breed gedragen en becommentarieerd in de Antwerpse maritieme community.

Initiatiefnemer Wesley Vanlingen, dokmeester bij het Havenbedrijf Antwerpen en beheerder van het populaire Instagramaccount ‘Marineblauw’, staat er zelf wat van te kijken. “Het leeft sterk, ja. In alle sleepboten hangen affiches, de frontmannen zijn al volop ploegjes aan het vormen. Van overal komen suggesties en aanbiedingen voor hulp. Dat appreciëren we enorm, maar we willen bewust kleinschalig beginnen. Deze eerste edtie is echt een test.”

Sjotten zoals zeelui

Het concept wijkt ook af van een klassiek liefhebberstoernooi. “We stellen geen bedrijfsploegen tegen elkaar op, maar loten voor de samenstelling van de ploegen. Zo komen mensen van verschillende bedrijven in een team terecht. De zeelui doen het ook zo, want niet elk schip kan een voltallige ploeg van zeven mensen sturen als er gevoetbald wordt. We leggen ook een reservelijst aan. De kans bestaat wel dat je met een collega in een ploeg terechtkomt, maar ook met loodsen, bootmannen, matrozen, verkeersleiders, dokmeesters, sleepbootkapiteins, scheepsagenten en nog andere genodigden uit onze maritieme wereld.”

Afspraak 21 september

Sponsoraanvragen komen er ook met hopen. “Dat appreciëren we zeker, maar we willen er wel over waken dat niemand het toernooi gaat ‘claimen'”, zegt Vanlingen. “Het gaat mij erom dat we de zeemansmissie steunen. Ook zeelieden hebben recht op sport en ontspanning.”

Plaats van het gebeuren: het sportveldje van de zeemansmissie aan de Oosterweelsesteenweg, dat aalmoezenier Jörg Pfautsch onderhoudt. Daar kruisen de verschillende teams de degens op 21 september. “Er is plaats voor maximaal twaalf teams. We spelen zeven tegen zeven op een dwars veld matches van twee keer acht minuten”, zegt Vanlingen. 

Alle info over de Seamen’s Cup vind je hier

Michiel Leen