PortXL brengt start-ups en havenbedrijven samen in The Beacon

Nieuws, Scheepvaart
Jonas Van Boxel

De Antwerpse tak van het van oorsprong Nederlandse PortXL brengt start-ups en scale-ups in contact met bedrijven uit de havenwereld. Begin vorig jaar werd daarover een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Port of Antwerp. Door een samenwerking met The Beacon aan Sint-Pietersvliet, een centrum rond innovatie met een focus op ‘internet of things’ (IoT), hoopt PortXL haar wereldwijd netwerk dieper in Antwerpen te verankeren.

De nieuwe partners tekenden alvast een memorandum van overeenstemming, waarvan de details nog verder worden uitgewerkt. “De start-ups die deelnemen aan ons programma, zullen in The Beacon een werkplek krijgen om samen te zitten met partnerbedrijven en te bekijken hoe een samenwerking kan worden aangegaan”, zegt programmamanager Sven Goyvaerts van PortXL.

Abonnementsformule

Daarnaast wordt bekeken hoe havenbedrijven op nieuwe manieren aan de accelerator kunnen deelnemen. “Zo zouden bedrijven kunnen kiezen voor mogelijk meer op maat gesneden partnerships,” zegt Goyvaerts. “Daarvoor zullen we eerst intern polsen welke interesse er is.”

Vorig jaar werden uit achttien vooraf geselecteerde start-ups uiteindelijk zes bedrijfjes geselecteerd om deel te nemen aan een traject van drie maanden. Dit jaar hoopt PortXL een dertigtal kandidaten uit te nodigen op een selectiedag begin september, om uiteindelijk tot ongeveer tien deelnemers te komen.

“The Beacon is erg verheugd om met PortXL samen te werken aan een gezamenlijk aanbod naar de community toe,” zegt Wim De Waele, general manager van The Beacon. “De accelerator van PortXL is een sterke toevoeging aan de portfolio van diensten rond innovatie die The Beacon aanbiedt.”

Jonas van Boxel