Australië verscherpt maatregelen tegen insecten in Europese cargo

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

In onder meer Zeebrugge wordt aandachtig uitgekeken naar de regels die Australië en Nieuw-Zeeland uitvaardigen om de bruingemarmerde stinkwants of ‘stink bug’ buiten te houden. Dat schadelijke insect voor de landbouw verspreidt zich onder meer door intercontinentaal transport vanuit Azië en Noord-Amerika. Sinds enkele jaren is het ook vanuit Zuid-Europa bezig aan een opmars naar het noorden. Zelfs in België wordt het beestje af en toe gesignaleerd. Dit insect komt van nature niet voor in Australië en Nieuw-Zeeland en wordt er gevreesd als de ‘hitchhike pest’.

Gaandeweg leggen Australië en Nieuw-Zeeland meer bestrijdingsmaatregelen op voor het versturen van cargo uit gevaarlijke landen. Met het oog op de komende herfst, het seizoen waarin stinkwantsen zich verstoppen om de winter te overleven, verhoogt opnieuw de waakzaamheid. Australië breidt het aantal geviseerde landen uit tot vrijwel heel Zuid-, Oost- en Centraal-Europa. Voorlopig ontsnappen alleen Portugal, het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en de Baltische Staten aan de verplichting van een insectendodende behandeling.

Gedetailleerde info

Deze maatregelen stellen de behandelaars voor kosten. Bijvoorbeeld in Zeebrugge investeert rorobehandelaar Wallenius Wilhelmsen Solutions verder in infrastructuur om voertuigen en machines te verhitten. Het bedrijf verkiest warmtebehandeling boven fumigatie, dat een grotere belasting van het milieu vormt. Vorig jaar werd een specifieke loods gebouwd om cargo tot 70° te verwarmen. Omdat er meer capaciteit nodig is en om ook zeer groot materieel te kunnen behandelen, vroeg WWS dit voorjaar een omgevingsvergunning voor het plaatsen van twee grote tenthallen. Die zijn elk 25 bij 50 meter groot met schuifpoorten van 5 m hoog en 5 m breed.

De nieuwe Australische maatregelen gaan in voor cargo dat vanaf 1 september in Europa vertrekt en uiterlijk 31 mei in Australië aankomt. De gedetailleerde informatie voor behandelaars en verladers is te vinden op de website van het Department of Agriculture. Deze maand zijn er ook een aantal infosessies. Het goede nieuws is dat je daarvoor niet naar Sydney of Melbourne moet: op dinsdag 25 juni is er een online webinar.

Het departement Biosecurity New Zealand maakte nog geen geactualiseerde maatregelen bekend.

Roel Jacobus