Spectaculaire scheepsbrand in Laem Chabang (+ video)

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De ‘KMTC Hong Kong’ is een schip van 1.585 teu dat voor de rederij Korea Maritime Transport Co (KMTC) tussen Zuid-Korea, China, Thailand en Vietnam vaart. Het vaart in een gezamenlijke dienst van KMTC met Hyundai Merchant Marine (HMM), waarop ook Sinokor slots koopt. De brand brak uit toen het schip in Laem Chabang lag afgemeerd om er te lossen.

Het is niet de eerste keer dat calciumhypochloriet een scheepsbrand veroorzaakt. Het witte poeder dat als bleekmiddel gebruikt wordt, is zelfontbrandbaar en uiterst giftig. Bij de brand in Laem Chabang vielen als bij wonder geen dodelijke slachtoffers, maar 143 mensen moesten wel in vier ziekenhuizen behandeld worden voor irritatie van de ogen, huid of keel.

Volgens lokale bronnen waren er achttien containers met chloorkalk aan boord. De precieze aard van die lading zou niet correct zijn aangegeven. Uit de videobeelden blijkt dat de explosies zo hevig waren dat containers en ladingresten tientallen meters hoog de lucht in werden geblazen.

Stefan Verberckmoes