Laatste beelden van zinkende ‘X-Press Pearl’ (+foto’s)

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes
De op sleeptouw genomen 'X-Press Pearl' zinkt op 2 juni
De op sleeptouw genomen ‘X-Press Pearl’ zinkt op 2 juni © Sri Lanka Ports Authority

Het uitgebrande wrak van het containerschip ‘X-Press Pearl’ (2.743 teu) is vandaag voor de kust van Sri Lanka gezonken. De laatste beelden van het drie maanden jonge schip zijn hallucinant. Er werd intussen een strafrechterlijk onderzoek opgestart.

De bergers van Smit Salvage kregen de zware brand op het containerschip de voorbije dagen onder controle en konden gisteren aan boord gaan om de schade te inspecteren. De beelden van de bergers op de uitgebrande containers (zie tweede foto) zijn ronduit hallucinant.

Door de bluswerken is er veel water in het schip gekomen, waarbij onder andere de machinekamer vol water is gelopen. De achtersteven van het onfortuinlijke schip lag gisteren al opvallend diep. Omdat het gevaar groot bleef dat de ‘X-Press Pearl’ hierdoor zou zinken, werd deze ochtend een sleepverbinding gemaakt (zie derde foto) om het wrak op vraag van Sri Lanka zo ver mogelijk in zee, weg van de kusten van Colombo, te slepen.

Bunkers

Tijdens die sleep is het schip gezonken. Gevreesd wordt dat de zee binnenkort zwart zal kleuren, omdat de ‘X-Press Pearl’ 278 ton aan bunkers aan boord had die nu al beginnen lekken (zie vierde foto). Ook de stranden van Colombo zijn zwaar vervuild met onder andere aangespoelde microplastics. Er geldt nu ook een visverbod, omdat de vissen mogelijks microplastics in hun maag hebben zitten.

Het gerecht van Colombo is intussen een strafrechterlijk onderzoek begonnen en heeft de drie hoogste officieren van het containerschip, dat eigendom is van X-Press Feeders uit Singapore, aangehouden. Zij worden ervan beschuldigd onverantwoordelijk te zijn omgegaan met een lekkende lading salpeterzuur, die tot de explosie en de verwoestende brand zou hebben geleid. Dat lek werd al drie weken geleden vastgesteld, maar de havens van Hamad en Hazira weigerden het lossen van de lekkende container met dit gevaarlijke goedje.

Stefan Verberckmoes