Koole Contractors koopt ‘Fremantle Highway’ voor reparatie/doorverkoop

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
'Fremantle Highway' in de Eemshaven
‘Fremantle Highway’ in de Eemshaven © Kustwacht

Het Nederlandse Koole Contractors heeft de uitgebrande ‘Fremantle Highway’ aangekocht met de intentie om het schip begin volgend jaar terug vaarklaar door te verkopen. Op dit moment wordt alles aan boord van de autocarrier in Rotterdam opgeruimd.

Aan Nederlandse media bevestigt general manager maritime projects Gijs Olsthoorn dat Koole Contractors de ‘Fremantle Highway’ heeft aangekocht. Het autoschip van de Japanse rederij Shoei Kishen Kaisha brandde van 25 juli tot begin augustus uit ter hoogte van de Waddenzee. Het was toen op een rotatie van K-Line met 3.784 nieuwe wagens onderweg van Bremerhaven naar het Verre Oosten. Enkele dagen voordien was het schip nog in Zeebrugge. Bij de brand en de evacuatie stierf een van de 23 opvarenden en raakten alle anderen gewond.

Na de brand werd de ‘Fremantle Highway’ op 3 augustus in de veilige beschutting van de Eemshaven gesleept. Van een aantal onbeschadigde dekken kon een contingent auto’s uit het schip gereden worden. Op 21 september werd het schip naar Damen Shipyard in Rotterdam gesleept. Daar huurt het Nederlandse Koole Contractors plaats voor het opruimen van de chaos op de beschadigde dekken, waarvan sommige gedeelten ingestort zijn.

Herstellen en verkopen

Nu blijkt dat Koole Contractors zowaar de nieuwe eigenaar van de ‘Fremantle Highway’ is. De industrieel-maritieme dienstverlener zal het schip volledig leegmaken en inspecteren welke gedeelten hersteld kunnen worden. “Als alle gegevens bekend zijn, zullen we delen van de constructie slopen en gereedmaken voor reparatie en nieuwbouw. Het slopen zal waarschijnlijk beperkt worden tot het bovenste deel van het schip. Het onderschip heeft weinig te lijden gehad”, zegt Olsthoorn.

Na de effectieve herstelling – die mogelijk op een andere scheepswerf kan gebeuren – zal het schip aan een nieuwe eigenaar verkocht worden.

Koole Contractors koopt ‘Fremantle Highway’ voor reparatie/doorverkoop – Flows

Koole Contractors koopt ‘Fremantle Highway’ voor reparatie/doorverkoop

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus
'Fremantle Highway' in de Eemshaven
‘Fremantle Highway’ in de Eemshaven © Kustwacht

Het Nederlandse Koole Contractors heeft de uitgebrande ‘Fremantle Highway’ aangekocht met de intentie om het schip begin volgend jaar terug vaarklaar door te verkopen. Op dit moment wordt alles aan boord van de autocarrier in Rotterdam opgeruimd.

Aan Nederlandse media bevestigt general manager maritime projects Gijs Olsthoorn dat Koole Contractors de ‘Fremantle Highway’ heeft aangekocht. Het autoschip van de Japanse rederij Shoei Kishen Kaisha brandde van 25 juli tot begin augustus uit ter hoogte van de Waddenzee. Het was toen op een rotatie van K-Line met 3.784 nieuwe wagens onderweg van Bremerhaven naar het Verre Oosten. Enkele dagen voordien was het schip nog in Zeebrugge. Bij de brand en de evacuatie stierf een van de 23 opvarenden en raakten alle anderen gewond.

Na de brand werd de ‘Fremantle Highway’ op 3 augustus in de veilige beschutting van de Eemshaven gesleept. Van een aantal onbeschadigde dekken kon een contingent auto’s uit het schip gereden worden. Op 21 september werd het schip naar Damen Shipyard in Rotterdam gesleept. Daar huurt het Nederlandse Koole Contractors plaats voor het opruimen van de chaos op de beschadigde dekken, waarvan sommige gedeelten ingestort zijn.

Herstellen en verkopen

Nu blijkt dat Koole Contractors zowaar de nieuwe eigenaar van de ‘Fremantle Highway’ is. De industrieel-maritieme dienstverlener zal het schip volledig leegmaken en inspecteren welke gedeelten hersteld kunnen worden. “Als alle gegevens bekend zijn, zullen we delen van de constructie slopen en gereedmaken voor reparatie en nieuwbouw. Het slopen zal waarschijnlijk beperkt worden tot het bovenste deel van het schip. Het onderschip heeft weinig te lijden gehad”, zegt Olsthoorn.

Na de effectieve herstelling – die mogelijk op een andere scheepswerf kan gebeuren – zal het schip aan een nieuwe eigenaar verkocht worden.