PSA Coil Terminal zet uniek systeem op voor behandeling coils (+video)

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Op het Flowsevent op Antwerp XL verwees Etienne De Vel, commercial manager bij Fednav, naar technologische innovatie als een van de troeven die de haven van Antwerpen in het breakbulkgebeuren moet uitspelen.

De Vel had een voorbeeld klaar: de behandeling van coils bij PSA Breakbulk – Coil Terminal aan het Churchilldok, die maakt dat de lading vlotter behandeld wordt en dat de ligplaatsen beter benut worden. Dus minder wachttijden voor schepen, en havenarbeid wordt efficiënt ingezet, dus minder tekorten.

Schade vermijden

Dennis Verbeeck neemt het compliment graag in ontvangst. De zorg voor de lading stond voorop, onderstreept de general manager van PSA Breakbulk – Coil Terminal.

“Dit is een kwaliteits- en veiligheidsgedreven verhaal dat ontstaan is uit de wil om het risico op cargoschade en lichamelijke letsels ot een minimum te herleiden. Dat allemaal zowel in het magazijn en tijdens het kaaitransport als bij de overslag in en uit het ruim van het schip. Het staat tegenover de klassieke oplossingen waar het gebruik van vorkliften de norm is. Onze klanten stellen in hun hele supplychain steeds hogere kwaliteitseisen om behandelingschades te vermijden.”

Totaalconcept

Het nieuwe laad- en lossysteem kwam in de voorbije maanden op dreef. Het combineert een hydraulische kraan die met speciale tangen is uitgerust op de voorkaai, met een horizontaal transportsysteem met speciale cassettes en hydraulische transliftingvoertuigen die 125 ton aankunnen, en de behandeling met rolbruggen met een capaciteit tot 45 ton in de magazijnen. Die hebben een totale oppervlakte van 33.000 m².

“Die volledige combinatie is bij ons sinds begin dit jaar operationeel”, legt Verbeeck uit. PSA Breakbulk – Coil Terminal hoefde daarvoor het warm water niet opnieuw uit te vinden, geeft hij grif toe. “Soortgelijke oplossingen gebruikt PSA bijvoorbeeld ook voor de behandeling van papierrollen in Zeebrugge of zijn in voege bij staalproducenten. Maar we hebben ze in samenwerking met Cuypers Vorkliften uitgebreid tot een totaalconcept van kaai tot warehouse. En dat is wel uniek in de haven.”

Het systeem heeft in zijn huidige gedaante ook een aantal beperkingen, steekt hij niet weg. Zo kan de kraan momenteel nog niet alle zeeschepen aan.

Staal breakbulkmotor

Het vereiste een investering van “vele miljoenen”. Een precies cijfer wil hij er niet op plakken. Een eindpunt is dat niet, laat de general manager verstaan. “Wij focussen hard op meerwaarde in staalbehandeling en zijn bereid daarin verder te investeren. De volgende stap zou bijvoorbeeld het aanwenden van magneten kunnen zijn in de magazijnen.”

PSA Breakbulk – Coil Terminal behandelt jaarlijks meer dan 1 miljoen ton coils. Dat is een achtste van de totale trafiek die Antwerpen boekt in ijzer en staal en die vorig jaar 8,7 miljoen ton bedroeg. Die ladingen vertegenwoordigen het overgrote deel van de totale breakbulktrafiek die de Scheldehaven verzet. Die kwam vorig jaar uit op 10,2 miljoen ton.

Jean-Louis Vandevoorde