Nieuw hypermodern onderdelenmagazijn voor Antwerp Terminal Services

Nieuws, Scheepvaart
Michiel Leen

De opening van het nieuwe onderdelenmagazijn bij ATS werd enigszins overschaduwd door het dodelijke ongeval op de PSA-terminal 869, maar dat neemt niet weg dat het gebouw op de  MPET-terminal aan Kaai 1742 hoge ogen gooit. In het nieuwe magazijn worden de wisselstukken voor alle containerbehandelingsmachines voor de PSA Antwerp terminals (Europa Terminal & Noordzee Terminal) en MPET gecentraliseerd. Met een grootte van 2.451m² en een vrije hoogte van 12 m is dit hypermoderne magazijn een van de grootste in zijn soort.

‘Smart zones’

Het magazijn werd opgedeeld in verschillende ‘smart zones’ in functie van de ruime waaier aan productcategorieën. Zo is er een aparte palletzone waar 4.000 europalletten gestald kunnen worden, een legbordzone met 26 legniveaus en 30.000 mogelijke legposities in functie van de grootte van het artikel, een ATEX zone (‘Atmosphère Explosive’) voor explosiegevoelige materialen zoals batterijen en spuitbussen, en een aparte zone voor langgoed. 

Het magazijn beschikt over state-of-the-artuitrusting zoals een rolbrug voor het ergonomisch laden en lossen van grote stukken, en Kardexliften voor snel roterend kleingoed. Het locatie- en pickingbeheer binnen het magazijn wordt aangestuurd door ‘Kardex Powerpick’, waarbij aan de hand van monitors, scanners en handhelds volledig digitaal gewerkt wordt. Alle werkposten in het magazijn zijn ergonomisch en kunnen in de hoogte versteld worden voor bediening op handbereik.

Milieupark 

Maar ook naar het milieu gaat er ruim aandacht uit. Zo zijn alle machines uitgerust met elektrische motoren en wordt groene elektriciteit afgenomen van een windmolenpark aan de Belgische kust. Er werd ook een eigen milieupark ingericht voor het sorteren en recycleren van afvalmaterialen.

ATS stelt zo’n 370 personeelsleden tewerk waarvan 18 fulltimemagazijniers. ATS is vandaag nog op zoek naar een 15-tal nieuwe collega’s, vooral mekaniekers en storingstechniekers voor haar afdeling Rollend Materieel.

Michiel Leen