Toekomstig droogdok Gardec komt van pas bij aanbesteding Damen

Nieuws, Scheepvaart
Roel Jacobus

Niet één maar twee Zeebrugse scheepswerven dingen mee naar het contract voor twaalf nieuwe mijnenjagers voor de Belgische en Nederlandse marine. Vorige week communiceerde de Franse combinatie Naval-ECA dat ze in haar kandidatuur een rol gaf aan scheepshersteller Flanders Ship Repair. Nu raakte bekend dat voor het eveneens Zeebrugse bedrijf Gardec een plaats is weggelegd in de alliantie rond de Nederlandse scheepsbouwer Damen en de Belgische technische dienstverlener Imtech Belgium (groep Cordeel).

Richard Keulen, director Naval Sales Support bij Damen: “Ons plan is om de casco’s van de mijnenjagers te bouwen op onze eigen scheepswerven. We zouden er één maken in Vlissingen en de andere elf in Roemenië. Daarop zou Gardec de uitrusting aanbrengen, de technologie integreren en vervolgens de schepen in dienst stellen en onderhouden.”

Droogdok is zeker

Gardec is een scheepswerf en metaalconstructiebedrijf met vestigingen in de Boomkorstraat (achterhaven) en langs de Kustlaan, vlak bij de Visartsluis. Gedelegeerd bestuurder Hugo D’hoedt (foto) en zijn zoon technisch directeur Dieter D’hoedt zeggen dat de krachtenbundeling met Damen en Imtech op een bijzonder goed moment komt.

“We hadden eerder al beslist om in de achterhaven een droogdok te bouwen. Dat zal in oktober of november volgend jaar klaar zijn. Het gaat om infrastructuur voor 8 miljoen euro, een flinke investering voor ons familiebedrijf met tachtig mensen. Dit zal ons sterker op de kaart zetten voor middelgroot scheepsonderhoud. Deze investering is sowieso opgestart, of we nu het marinecontract voor de mijnenvegers winnen of niet.”

Dot Ocean uit Brugge

Bij het tiental partners in het consortium rond Damen en Imtech Belgium vinden we ook dotOcean uit Brugge. Dit is een innovatieve specialist in nautische informatica, waarin de Zeebrugse waterbouwkundig aannemer Artes-Depret participeert.

Volgens de aanbestedingsprocedure zouden volgende week alle ‘best and final offers’ moeten ingediend zijn. Als alles volgens plan verloopt, zou tegen het jaareinde beslist worden wie de twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsschepen met bijhorende ‘toolbox’ van drones en duikbootjes mag leveren. Ook de Antwerpse werf EDR dingt mee in een Frans-Belgische combinatie.

Roel Jacobus