Vlaamse zeehavens zetten zichzelf zondag in de kijker

Nieuws, Scheepvaart
Jean-Louis Vandevoorde

Antwerpen, Gent, Oostende en Zeebrugge deden het al eerder: in 2008, 2011 en 2013 boden ze bezoekers al eens de kans om op een gezamenlijke ‘Vlaamse Havendag’ te zien hoe zij werken, leven en wonen laten samengaan en hoeveel diverser hun bedrijvigheid eigenlijk wel is. Het gebeuren lokte telkens duizenden kijklustigen naar dokken, terminals en bedrijven die de rest van de tijd niet toegankelijk zijn voor het brede publiek.

Voor elk wat wils

Ook ditmaal heeft elke haven een eigen programma uitgewerkt, met een ruime waaier aan unieke activiteiten. In Antwerpen bijvoorbeeld slaat een Nautisch Beroependorp zijn tenten op, kan je verschillende vaartuigen bezoeken, een kijkje gaan nemen bij de douane, een cacaoterminal bezoeken, een boottocht maken in het Delwaide- of het Deurganckdok of plaats nemen achter het stuur van een vrachtwagensimulator.

Gent biedt de bezoekers onder meer demonstraties van scheepvaartpolitie en brandweer, een tocht op het water als bootsman, infostands over opleidingen, uitleg over kranen en behandelingstuigen, en bezoeken aan een papierfabriek of een fruitsappenterminal. Voor de gelegenheid zal ook de mijnenjager ‘Crocus’ aan de kaai liggen.

In Oostende ligt een van de klemtonen op al wat met de ontwikkeling van de offshore bedrijvigheid te maken heeft. In zijn thuisbasis is ook Vloot actief aanwezig (net als in de andere  havens) met eigen schepen die open staan voor bezoek of een tocht op het water.

Ook in Zeebrugge zwaaien de deuren van verschillende terminals en magazijnen open, wachten schepen op wie even voeling wil krijgen met het zeemansbestaan en kunnen geïnteresseerden informatie krijgen over werkmogelijkheden en opleidingen.

Wie naar de Havendag komt, zal sowieso tijd te kort komen om zelfs binnen één enkele haven alles gedaan en gezien te krijgen.

Alle details zijn te vinden op www.vlaamsehavendag.be.