Zeer bevredigend resultaat voor Maersk

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Dat Maersk als groep nog eens 400 miljoen dollar meer winst maakte dan vorig jaar, is slechts gedeeltelijk toe te schrijven aan de opbrengst van de verkoop van aandelen in Danske Bank (223 miljoen dollar).

Topman Nils S. Andersen noemt het resultaat ‘zeer bevredigend’. Als CEO weet hij een ‘return on investment’ van 13,8% uiteraard te appreciëren. Bij Maersk Line bedroeg het rendement zelfs 14,3%.

Olieprijzen

Het eerste kwartaal werd volgens hem gekenmerkt door lage olieprijzen en zwakke economische groei. De lagere olieprijzen hebben de omzet (van Maersk Oil) doen dalen, maar hebben ook de bunkeruitgaven gedrukt, waardoor de groep uiteindelijk 744 miljoen dollar minder heeft moeten uitgeven.

De doelstelling voor Maersk Line om met de markt mee te blijven groeien, werd niet gehaald. Omwille van een matig ladingaanbod in China en in een aantal olie-exporterende landen, is het globale containervervoer volgens de Deense carrier maar met 1% gegroeid.

Maersk Line vervoerde zelf 4,41 miljoen teu, wat 1,6% minder was dan vorig jaar. De (nominale) capaciteit werd in vergelijking met vorig jaar echter met 10,2% verhoogd. De tarieven blijven ook onder druk staan: de gemiddelde inkomsten per vervoerde 40’ container waren 5,1% lager dan begin 2014 en bedroegen 2.493 dollar.

Bezorgdheid

De overcapaciteit in de lijnvaart blijft een bezorgdheid voor de Denen, maar ze benadrukken wel dat ze tevreden zijn dat hun marges ver boven die van de concurrenten liggen.

De dochter APM Terminals behandelde 9,1 miljoen teu, wat 2,6% minder was dan vorig jaar. De daling heeft vooral te maken met het verkoop van de terminal in Virginia en de terminal Porte Océane in Le Havre. De winst daalde lichtjes naar 190 miljoen dollar.