Multraship stationeert nieuwe sleepboot in Terneuzen

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

De ‘Multratug 28’ met een (paal)trekkracht van 61 ton arriveerde eind vorige week in Terneuzen. De sleper werd door de Roemeense werf van Damen Shipyards in Galati gebouwd en voer op eigen kracht naar zijn thuishaven.

Het gaat om een hybride sleepboot met een diesel-direct, een diesel-elektrisch en een accu-aangedreven voortstuwingssysteem. Deze configuratie levert een brandstofbesparing van 30% op en een emissie-afname van 60% in vergelijking met andere sleepboten. De nieuwe aanwinst is ook uitgerust voor het bestrijden van branden.

Fairplay

Multraship wordt gecontroleerd door de familie Muller uit Terneuzen en het Duitse Fairplay Towage. Het bedrijf verleent niet alleen sleepbootassistentie in havens (Vlissingen, Gent-Terneuzen, Antwerpen en Burgas), maar is ook op zee actief en heeft een bergingsdivisie. In Antwerpen wordt onder de naam Antwerp Towage NV gesleept, wat een in 2008 gevormde joint venture tussen Multraship en Fairplay is.

Dit jaar zal Multraship drie nieuwe sleepboten in dienst nemen. Behalve de ‘Multratug 28’ zijn dat twee eenheden die op de Damen-werf Song-Cam in Vietnam worden gebouwd. Dat duo krijgt een trekkracht van 83 ton.