Antwerpse haven is bron van inkomsten voor ganse regio

Nieuws, Scheepvaart
Stefan Verberckmoes

Het cijfer van 61.873 banen is afkomstig uit de studie die de Nationale Bank van België maakte over het economische belang van de Scheldehaven in 2013.

De Universiteit Antwerpen spitste haar onderzoek naar de sociaal-economische impact van de haven op de regio (in opdracht van de provincie, het Havencentrum en het Gemeentelijk Havenbedrijf) toe op de personeelsgegevens uit 2012 van bedrijven die in het havengebied gevestigd zijn en kon zo de locatie van 55.515 werknemers traceren. Gegevens over mensen die in de Scheldehaven werken voor bedrijven met een zetel buiten de havengrenzen, werden dus niet verwerkt.

Uiteraard gaat het niet alleen om havenarbeiders. De dokwerkers zijn goed voor 14% van de tewerkstelling.

Arrondissement

Van de 55.515 werknemers woont een derde (33,4%) in de stad Antwerpen. Een nog grotere groep van 38,3% woont in het arrondissement Antwerpen (exclusief stad) en nog eens 16,7% van de personen die voor bedrijven in het havengebied werken, zijn uit het Waasland afkomstig.

Opmerkelijk is dat ook nog 3.078 mensen (5,5% van het totaal) uit de regio Mechelen en 3.334 werknemers (6%) uit het arrondissement Turnhout zich naar het Antwerpse havengebied verplaatsen om daar te gaan werken.

Uit de cijfers bleek dat 12,4% van alle werknemers uit de stad Antwerpen in de haven werkt. In de randgemeenten ligt dit percentage nog iets hoger (12,65%) en in het Waasland gaat het om net geen 11%.

Stabroek

De gemeente Stabroek heeft procentueel gezien de meeste inwoners die in de haven werken (32% van de actieve bevolking), wat niet verwonderlijk is gezien de ligging. Andere gemeenten met een hoog percentage zijn Beveren (24%), Kapellen (23%) en Zwijndrecht (21%). Zeven andere gemeenten die boven de 15% uitkomen, zijn Schoten, Brasschat, Kalmthout, Sint-Gillis-Waas, Brecht, Kruibeke en Essen.

Al die gemeenten krijgen via de aanvullende gemeentebelasting en de personenbelasting van mensen die in het havengebied werken, inkomsten binnen. Volgens de studie gaat het om een totaal bedrag van 48,8 miljoen euro, waarvan twee derden niet in de Antwerpse stadskas beland.

De volledige studie en gedetailleerde fiches per gemeente zijn te raadplegen op de website: www.havencentrum.be.