
De tweede helft van de Nieuwjaarsreeks, met vijf vragen aan sleutelfiguren uit de logistieke wereld, start met de bijdrage van William Demoor, directeur klantenrelaties bij Port of Antwerp.
1. Wat was volgens u de belangrijkste ontwikkeling in 2021?
William Demoor (WD): "Wat mij in 2021 vooral opviel, is hoe enerzijds de wereldwijde logistieke keten cruciaal is voor onze samenleving, maar tegelijkertijd diezelfde keten fragiel is en verre van vanzelfsprekend. De wereldhandel kan wel één of twee schokken aan, maar het wordt bijzonder moeilijk om de elkaar opvolgende disrupties die we de afgelopen maanden zagen op te vangen. We moeten onze manier van handelen en zakendoen herbekijken, willen we dit soort verstoringen in de toekomst beter opvangen. We moeten nog wendbaarder zijn en inzetten op voorspelbaarheid en transparantie. Digitalisering en het delen van informatie zijn cruciaal, maar ook samenwerking en daadkracht."
2. Wat was uw mooiste professionele realisatie in 2021?
WD: "De opluchting na een zoveelste (al dan niet volledige) lockdown was telkens van korte duur. Corona lijkt ons niet direct te ontzien. Maar telkens opnieuw merkte ik hoe wendbaar onze havengemeenschap is. Dat maakt me trots en ook dankbaar dat ik er deel van uitmaak.
‘Business as usual’ is in deze veranderende wereld minder en minder houdbaar en het verrast me telkens opnieuw met welk gemak er wendbaarheid en creativiteit getoond wordt in deze haven. Die wendbaarheid en creativiteit kwamen er meestal wel pas wanneer de context ons dwingt en er een 'burning platform' bestaat. Laat ons in 2022 het hoofd bieden aan de vele uitdagingen door zélf een 'burning platform' te creëren en verder te bouwen aan het mooiste en meest kwalitatieve logistieke platform."
3. Wat was uw grootste teleurstelling in 2021?
WD: "Uiteraard hebben we dit jaar als havengemeenschap heel wat gerealiseerd. Het blijft voor mij toch teleurstellend om vast te stellen dat onze maatschappij het moeilijk heeft om keuzes te maken, om vooruitgang te boeken in dossiers die cruciaal zijn voor onze haven en toekomst. Ik denk dan vooral aan noodzakelijke infrastructuurwerkzaamheden, maar ook bijvoorbeeld omgevingsproblematieken. Een balans vinden tussen economie, omgeving, mens en klimaat is geen ‘nice to have’, maar een noodzaak. We moeten de daad bij het woord voegen en dan kijk ik naar onszelf als havengemeenschap, maar zeker ook naar alle andere betrokken stakeholders."
4. Wie was voor u de figuur van 2021?
WD: "Voor mij waren er heel wat personen die figuur van het jaar kunnen zijn. Zoveel mensen hebben het beste van zichzelf gegeven om het hoofd te bieden aan moeilijkheden, maar ook om boven het maaiveld uit te komen om verandering in te zetten en kansen te grijpen. Dankjewel aan iedereen die zichzelf hierin herkent!
Ik was bijzonder gecharmeerd door de tussenkomst van David Attenborough tijdens de inleidende sessie op de COP26. Zijn speech, waarin hij de aanwezigen, maar ook iedereen die het horen wil, oproept om actie te ondernemen in het kader van klimaatverandering vond ik zeer krachtig. Het was tegelijkertijd een heel hoopgevende speech, waarin perspectief werd geboden. Dat een 95-jarige dat inzicht heeft en deelt met de wereld geeft voor mij aan dat veranderingsbereidheid en het opnemen van verantwoordelijkheid losstaan van generaties of leeftijden. Het is een kwestie van ingesteldheid."
5. Wat wil u in 2022 absoluut realiseren?
WD: "Voor ons zal 2022 alleszins een boeiend jaar worden. We gaan de laatste maanden als Port of Antwerp in. We doen dat wel met het absolute geloof dat Port of Antwerp-Bruges kansen zal bieden aan onze klanten, stakeholders en gebruikers van deze mooie havens. Aan ons om dit te bewijzen."
William Demoor, directeur klantenrelaties bij Port of Antwerp
U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner
https://www.psa-antwerp.be/nl/terminals/msc-psa-european-terminal-mpet