Het is niet omdat het woord “persbericht” boven een tekst staat, dat het ook altijd echt om nieuws gaat.
Het laatste persbericht van Hapag-Lloyd is relatief lang en meldt dat de Duitse rederij zich in de toekomst nog intenser wil richten op het vervoer van project lading die niet in gewone containers past.
Het vervoer van dergelijke ‘special cargo’ is volgens de Hamburgse carrier een groeimarkt, waarin Hapag-Lloyd al vele jaren ervaring heeft. De rederij wil nog meer van dat soort lading vervoeren en vergroot daarom zijn commerciële inspanningen door hiervoor ook in de regionale hoofdkantoren in Azië en de beide Amerika’s speciale teams in te zetten.
Wat volgt is een promopraatje voor het eigen netwerk en de dienstverlening, met daarbij ook een reeks persfoto’s die één en ander kunnen illustreren.
Hapag-Lloyd is lang niet de enige rederij die aan een offensief in de sector van het transport van ‘high & heavy’ bezig is. Ook MSC Belgium is die markt vanaf dit jaar actiever aan het bewerken, alsook tal van andere carriers die hierover misschien niet communiceerden, maar het in de praktijk wel doen.
Het is uiteraard erg logisch dat carriers in tijden van overcapaciteit of een zwakke groei van het ladingaanbod proberen om op alle mogelijke manieren hun schepen te vullen om zo de inkomsten te verhogen. Eén van de complicaties van het vervoer van ‘out of gauge’ lading, is het feit dat je slots verliest. Wanneer een containerschip niet gevuld geraakt, wordt dat slotverlies echter minder relevant.
Wanneer een containerschip niet gevuld geraakt, wordt slotverlies minder relevant
Uit cijfers van Container Trades Statistics blijkt dat het wereldwijde containervervoer vorig jaar met amper 1% gestegen is. Europa voerde weliswaar 3,1% meer containers uit, maar zag de invoer met 2,4% dalen. De containervloot werd daarentegen 8,5% groter.
Dit jaar zal het aantal slots naar verwachting met slechts 4,6% stijgen, maar dat percentage zal bijna zeker hoger liggen dan de toename van de te vervoeren volumes. De appetijt van de containerrederijen voor speciale lading zal dus alleen nog maar groter worden. Er zal dus niet alleen om boxen gevochten worden. Voor sommige operators van multipurpose diensten die het nu al niet gemakkelijk hebben, is dat uiteraard geen leuk nieuws.