Dat een onderneming met bijna 100 jaar geschiedenis zo snel onderuit gehaald wordt, door eigenlijk toch nog altijd een start-up, is op z’n minst verbazingwekkend. Het toont aan hoe snel de digitale disruptie kan toeslaan en dat ook Belgische bedrijven zich moeten warmlopen voor een vloedgolf van nieuwe ingrijpende toepassingen.
Nuja, dat is San Francisco, Silicon Valley dus, hoor ik je zeggen. En inderdaad. Dit is de stek van 'Mr. Disruptive'. Zal het bij ons zo’n vaart lopen? De taxichauffeurs gingen flink tekeer tegen Uber. Is het een verloren gevecht? Op termijn zal Uber geen bestuurders meer nodig hebben en zullen zelfrijdende auto’s ons van de ene plek naar de andere brengen. Wie weet zullen we dan nog een eigen auto nodig hebben. Er zijn vandaag al testen aan de gang. Over vier jaar zouden de eerste autonome wagens al op de baan kunnen zijn. En wat dan met de auto-industrie?
Altijd een zitje op de trein
U zal me dit extreem voorbeeld uiteraard vergeven, maar de opkomst van 'digitaal' en de beschikbaarheid van smartphones, tablets, snelle mobiele netwerken en vooral enorme hoeveelheden data zorgen voor bijzonder heftige stroomversnelling. Is het een bedreiging of toch een opportuniteit? Als ondernemers en bedrijfsleiders er intelligent én tijdig mee omgaan is het overduidelijk een positieve wending.
Elk bedrijf beschikt over enorm veel data, maar zelden worden verbanden gelegd. Minister Alexander De Croo vertelde recent nog dat "de overheid het grootste datawarehouse is van het land, maar dat de data amper gebruikt wordt om beleidsbeslissingen te nemen". Dat moet volgens hem dringend veranderen. Dat geldt ook voor het bedrijfsleven. Big data is het nieuwe toverwoord. De spoorweg- of busmaatschappij kan nagaan hoeveel mensen al op de bus of trein (en in welke wagon) zitten. Die gegevens kunnen aan eindgebruikers op hun smartphone doorgespeeld worden. Zij kunnen dan beslissen om een vroeger of later transportmiddel te kiezen.
Meten is weten
"Realtime informatie doorspelen is technisch nog een probleem", vertelt men bij de NMBS. Voorlopig. Wat als straks alle bussen – sommigen hebben het al – en treinen een wifi-verbinding hebben? Dan weet men precies wie waar zit en hoe lang. Op dat moment kan dan beslist worden om meer wagons in te zetten. Of net minder.
In industriële omgevingen kan nagegaan worden hoe vaak elke machine gehanteerd wordt, hoe en door wie. En wanneer het precies aan vervanging toe is. Op dat moment kan men een betere planning invoeren. Alle toestellen worden geconnecteerd. Dat noemt men in het jargon het ‘internet of things’. Alle al dan niet vaste of bewegende toestellen krijgen een sensor die verbonden zijn met een draadloos netwerk.
In het nieuwe voetbalstadion van Anderlecht in Brussel zullen supporters via sensors in het datasysteem opgevangen worden. Niet ingenomen zitjes zijn meteen zichtbaar en kunnen nog verkocht worden. Zelfs bij de hamburgerkraam zal men je voorkeur kennen.
Bij de online pakjesdienst Amazon – het gaat al lang niet meer enkel om boeken – worden de opgevraagde onderdelen automatisch door robots opgehaald. In het nieuwe voetbalstadion van Anderlecht in Brussel zullen supporters via sensors in het datasysteem opgevangen worden. Men weet dan meteen wie er binnenkomt, met hoeveel, je wordt automatisch naar de parking en naar je stadionplaats geleid via je smartphone. Niet ingenomen zitjes zijn meteen zichtbaar voor de stadionmanager en kunnen nog verkocht worden. Zelfs bij de hamburgerkraam zal men je voorkeur kennen. Betalen gebeurt ook met je smartphone. Geld is er niet meer bij in het stadion van de toekomst. Cash geld zal sowieso binnen de vijf jaar verdwijnen.
Zodiacs
Uiteraard moeten ondernemingen die omslag niet meteen maken. Zoals expert Jo Caudron zegt kan men best het grote schip door laten varen, maar kan je ervoor zorgen dat kleine Zodiacs uitgezet worden die voor innovatieve toepassingen kiezen. Laat hen vrij, maar vraag toch ook tussentijdse rapporten. Laat ze falen, laat ze weleens op hun bek gaan.
Innovatie vraagt tijd, maar zoals investeerder Jurgen Engels wel meer herhaalt als het om start-ups gaat: ‘If you fail, fail fast’. Ga dan voor een nieuw project. Blijft de vraag wie dit moet leiden in het bedrijf. Is het de ICT-manager? Is het de marketingmanager? Doet er eigenlijk niet toe, vinden de meeste waarnemers. Zolang het maar gedragen wordt door de zaakvoerder, de Chief Executive Officer. Die moet er duidelijk van overtuigd zijn en er zijn schouders onder zetten. Pas dan kunnen de Zodiacs uitgezet worden. En kan 'Mr Disruptive' aan boord komen, maar dan op het eigen schip, dat is een stuk toekomstgerichter én veiliger.
Is de digitale transformatie en de impact op uw business veraf? Ze staat voor uw deur en u kan zich maar beter voorbereiden. Breng uw CIO of IT-verantwoordelijke mee naar ons Flows-congres rond 'disruptie' en luister hoe experten de digitale evolutie, ook wel revolutie, in kaart brengen en uitklaren. Mét veel aandacht voor de praktijk.
- Hoe gaat uw bedrijf om met disruptie?
- Leidt dataverwerking tot meer omzet of winst?
- En gebruikt u uw data reeds optimaal?
- En is uw oplossing veilig voor hackers en malefieden?
Laat u alvast inspireren en kom naar het Flows-congres op 25 februari.
Inschrijven kan hier.