Het is zeker geen overdrijving om te stellen dat de intentieverklaring die Rodolphe Saadé (vice chairman van CMA CGM), Wang Haimin (managing director van Cosco Container Lines), Lawrence Lee (CEO van Evergreen Marine Corp.) en Andy Tung (CEO van OOCL) ondertekend hebben om samen de nieuwe Ocean Alliance op te richten, het lijnvaartlandschap compleet zal veranderen.
CMA CGM klinkt zich als nummer drie uit de sector (die met APL ook nog eens nummer 11 overneemt) vast aan de nummer 4 die is ontstaan uit de fusie van de lijndiensten van Cosco en China Shipping. Met het Taiwanese Evergreen (nummer 5) en OOCL uit Hongkong (nummer 9) erbij wordt China in de ruimere zin volledig afgedekt.
Dat Evergreen zich bij CMA CGM en Cosco aansluit zal voor trouwe lezers van Flows geen al te grote verrassing zijn, omdat die rederijen de voorbije weken op tal van routes al nieuwe samenwerkingsakkoorden gesloten hebben. De beslissing van OOCL was iets minder evident, omdat die carrier vooral op de trans-Atlantic altijd goed heeft samengewerkt met Hapag-Lloyd.
Het werd tijd dat er duidelijkheid kwam rond de samenstelling van de nieuwe groep, want er wacht hen nog een lang proces alvorens ze een eerste gezamenlijke afvaart kunnen bieden. Het bekomen van de nodige toelating zal tijd vergen en is uitermate belangrijk. CMA CGM maakte het al eens eerder mee dat het in een nieuwe alliantie wou stappen - het P3 Network met Maersk en MSC - die uiteindelijk geen groen licht kreeg vanuit China. Marseille was dan ook bezorgd dat de nieuwe groep te zwaar zou worden.
Omdat Cosco betrokken partij is, zal Beijing deze keer wellicht niet moeilijk doen, maar ook de Federal Maritime Commission (FMC) in Washington en de Europese Commissie in Brussel moeten hun zegen geven.
De duidelijkheid was ook nodig voor alle huidige partners, want de nieuwe Ocean Alliance telt leden uit drie van de vier bestaande allianties. Voor de kleinere carriers waarvan met name de Zuid-Koreaanse met grote financiële problemen worstelen, wordt het opletten geblazen om straks niet alleen aan de kantlijn te blijven staan.
De meest logische optie is dat alle overblijvers zich verenigen, want wie niet in een sterke alliantie zit kan op de oostwest-trades niet meer mee blijven spelen. “K” Line heeft al aangegeven dat CKYHE na het verlies van Cosco en Evergreen nieuwe leden nodig heeft met schepen van 14.000 teu.
Het is ook de vraag of er een reactie van marktleiders Maersk Line en MSC komt. Omdat de Ocean Alliance op een aantal routes groter wordt, zouden zij hun 2M Vessel Sharing Agreement kunnen openstellen voor een derde partner. UASC blijft bijvoorbeeld verweesd achter en wordt al eens lachend mini-Maersk genoemd vanwege het grote aantal Denen op sleutelposten in het hoofdkantoor in het Midden-Oosten.
Havens en terminals hebben veel te verliezen of te winnen omdat het netwerk bij elke grote verschuiving volledig hertekend wordt
Behalve de carriers zaten ook de havens en terminals met spanning op het alliantienieuws te wachten. Bij elke grote verschuiving wordt het netwerk immers volledig hertekend en hebben zij veel te verliezen of te winnen. Zo pakte 2M bijvoorbeeld zeer positief uit voor Antwerpen en werd Zeebugge een grote verliezer. Op basis van het huidige aanbod van de betrokken carriers mag verwacht worden dat de Ocean Alliance minstens zeven Far East loops zal aanbieden, waarvan sommige mogelijk met een dubbele call.
Voor Antwerp Gateway is de nieuwe Ocean Alliance alvast een goede zaak, want zowel Cosco Pacific als CMA CGM zijn daar aandeelhouders. Zij hebben dus een terminal ter beschikking als ze meer op de Scheldehaven zouden willen inzetten, al heeft die kade uiteraard zijn grenzen en als gevolg van het akkoord tussen het havenbestuur en MSC PSA European Terminal ook weinig of geen uitbreidingsmogelijkheden meer.
Ook voor Zeebrugge lijkt het een goede zaak dat de laatste grootste containerklant (CMA CGM) samengaat met een Chinese partner die een aandeel in APM Terminals Zeebrugge heeft. Daar is ook voldoende capaciteit om een grote alliantie te bedienen.
Datzelfde geldt overigens ook voor Rotterdam World Gateway, waarin CMA CGM na de overname van APL een aandeel van 30% zal hebben. Cosco heeft zijn verkeer op de Maasvlakte dan weer op de Euromax van ECT gecentraliseerd.