Wallonië dwingt opleidingsplicht ecocombi-chauffeurs voorlopig niet af

In een eerste fase zullen chauffeurs van ecocombi's in Wallonië geen specifieke opleiding moeten volgen. “Wij vertrouwen erop dat de betrokken bedrijven hun beste chauffeurs zullen inzetten”, zegt een woordvoerder aan Flows.

De eerste ecocombi’s zullen vanaf 1 januari 2017 op de Waalse wegen mogen rijden. Enkele dagen geleden maakte Waals minister van Openbare Werken en Verkeersveiligheid Maxime Prévot de modaliteiten bekend waaraan moet beantwoord worden. Een daarvan is dat de chauffeur een opleiding moet worden gevolgd, erkend door de minister. Op dat laatste punt is er nog een probleem omdat er voorlopig nog geen erkende opleiding bestaat, schreven we.

Volgens de woordvoerder van Maxime Prévot klopt dat niet helemaal. “De chauffeur zal over een bekwaamheidsattest moeten beschikken van zodra er in Wallonië een opleiding wordt georganiseerd die door de minister is goedgekeurd”, zegt hij. Zolang er geen erkende opleiding bestaat, zal die eis met andere woorden dus niet gelden.

“De andere criteria zullen daarentegen wel vanaf dag 1 van kracht zijn: de chauffeur moet al minstens vijf jaar beschikken over een rijbewijs van de categorie C+E, beantwoorden aan de eisen van het KB van 23 maart 1998 over het rijbewijs, zoals het medisch attest, en minstens een van de drie nationale talen machtig zijn”, stelt de woordvoerder.

Bewust van de inzet

Dat er niet gewacht wordt tot er in Wallonië een opleiding wordt georganiseerd, heeft te maken met het feit dat men er zo snel mogelijk wil starten met het proefproject. “Wij verwachten dat in de loop van 2017 de eerste opleidingen van start gaan”, zegt hij.

Volgens hem zal dat geen gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid hebben. “Wij vertrouwen erop dat de deelnemers aan het proefproject bewust zijn van de verantwoordelijkheden en hun beste chauffeurs zullen inzetten”, zegt hij.

Ook sluit hij niet uit dat de vervoerders hun chauffeurs op vrijwillige basis een opleiding in Nederland laten volgen. “Wij overwegen overigens om op termijn de cursussen in Nederland te erkennen”, klinkt het tot slot.