Varen op Maas weer normaal: tweede gezonken schip geborgen (+video)

Beide schepen die vorige maand zonken in de Maas in het centrum van Luik, zijn bovengehaald. Dinsdag was dat al het geval voor de ‘Quintus Quartier’ en deze donderdagmorgen werd ook de ‘Dove’ geborgen. Daardoor is weer vrije doorvaart mogelijk.

Tijdens de watersnood in juli waren beide schepen losgeslagen en gezonken in de Maas. Daar vormden ze een obstakel voor de binnenvaart. Sinds vanmorgen – 26 augustus – zijn beide schepen geborgen en kan de binnenvaart weer zonder beperkingen passeren.

Berging

De opdracht voor de berging werd door de Waalse overheid gegund aan K&C Diving uit Kallo, ESI-Brandweer uit Ieper en het Nederlandse Hebo Maritiem Service. Vorige week werd aan de hand van sonarbeelden de ligging van de schepen op de bodem van de Maas bepaald. Maandag startten de voorbereidingswerken voor de berging van de ruim 120 jaar oude ‘Quintus Quartier’. Een duiker bevestigde de nodige stroppen rond het schip. Dinsdag werd het schip bovengehaald. Nadat een gat in de romp werd gedicht en het water en tonnen slijk waren weggepompt, kon het drijvend opgeleverd worden.  

Vandaag werd het tweede schip, de in 1931 gebouwde ‘Dove’, bovengehaald. De bergingswerken zijn daardoor een dag eerder voltooid dan voorzien. Beide schepen kunnen nu weggesleept worden. Wat er met de wrakken gebeurt, is nog niet duidelijk. Volgens Stéphane Santy van ESI-Brandweer zijn ze rijp voor de sloop.

Koen Heinen