Scheepvaart in Temse deels gestremd door berging gezonken duwbak

In Temse zijn de operaties begonnen voor het lichten van de duwbak die daar vorige maand in de Schelde zonk. W&Z liet daarvoor een Nederlandse drijvende bok uit Rotterdam overkomen. De scheepvaart is tijdelijk deels gestremd.

De duwbak 'Scelerate' zonk op dinsdag 14 maart bij een aanvaring met een pijler van de brug van Temse. De schipper kon de duwboot 'Mascaret' tijdig loskoppelen en de bemanning bleef ongedeerd.

'Hebo-Lift 7'

De eigenaar van het schip schakelt voor de berging het Nederlandse Hebo Maritiemservice en het Antwerpse Benelux Diving in.

HEBO zet voor die opdracht zijn drijvende bok 'Hebo-Lift 7' in. Die heeft een hijsvermogen van 300 ton. Die kwam dinsdagavond in Rupelmonde aan en trok gisteren naar Temse. Daar wordt de drijvende bok boven het wrak gepositioneerd en verankerd. Daarna gaan de hijsstroppen rond de duwbak. Als alles volgens planning verloopt, is het lichten ten laatste morgen rond. De duwbak gaat dan naar de Scheldewerf in Rupelmonde om de schade vast te stellen.

Brug niet beschadigd

De brug van Temse raakte bij het ongeval niet beschadigd. "Rond de brugpijler werd een massieve betonnen constructie gebouwd om de brug tegen aanvaringen te beschermen. Deze betonnen constructie heeft de klap opgevangen en raakte beschadigd op de plaats van de impact", zegt De Vlaamse Waterweg.

Tijdens de bergingsoperatie is de doorvaart onder het beweegbare brugdeel wel gestremd voor alle scheepvaartverkeer. Schepen kunnen wel onder het vaste deel van de brug door. Het weg- en spoorverkeer over de brug ondervindt geen hinder van de berging.

De oorzaak van de aanvaring is nog niet bekend. De Nautische Commissie is een onderzoek gestart.

Jean-Louis Vandevoorde