Frequentie spoorshuttle Antwerpen-Metz verdubbelt

Multi Modal Rail (MMR) verhoogt de frequentie van de shuttle tussen de haven van Antwerpen en het Franse Metz van één vertrek per week naar twee. Een verdere uitbreiding bij stijgende marktvraag is niet uitgesloten. De verbinding bestaat een jaar.

De spoorverbinding werd in januari 2017 opgestart door MMR met een vertrek per week om de regio Lotharingen rechtstreeks bereikbaar te maken voor de haven van Antwerpen. Aan het project ging een grondige marktanalyse vooraf. Het potentieel wordt op 20.000 teu op jaarbasis geraamd. De spoorroute biedt bovendien een alternatief voor de binnenvaart op de Rijn bij laagwaterstanden. MMR coördineert ook de 'last mile' vanuit Metz naar de eindbestemming. Voor de treintractie zorgt het Nederlandse Logistics Intermodal Services (LIS).

Antwerpen

In Antwerpen vertrekt de trein vanop de Main Hub. Van daaruit worden alle zeeterminals en containerdepots aangelopen. Voor de terminals op de linkeroever wordt gebruik gemaakt van de LORO-shuttle. Op de rechteroever worden de containers tussen de terminals en de Main Hub getruckt.

De shuttle vertrekt op maandag en woensdag uit Antwerpen en is een dag later in Metz. Bij aanhoudende marktvraag overweegt de operator een derde vertrek per week.

Koen Heinen