Eurorail test Fresh Food Corridor tussen Fos en Noord-Europese havens

Spooroperator Eurorail heeft twee tests uitgevoerd met vervoer van koelcontainers vanuit de haven van Fos naar Rotterdam en Hamburg in het kader van het Europese 'Fresh Food Corridor'-project. In het najaar gaat het project commercieel van start.

De Belgische spooroperator Eurorail, die voornamelijk in Frankrijk actief is, heeft beide tests met succes afgerond. De Fresh Food Corridor bestaat uit een luik maritiem transport vanuit de havens van Ashdod en Haifi in Israël naar de havens van Fos, Koper en Venetië in het Middellandse Zeegebied. Van daaruit gaat het verder per spoor naar Noord-Europa, waar naast Rotterdam en Hamburg ook Antwerpen als bestemming op het programma staat.

De transittijd bedraagt ongeveer de helft van de transittijd die nodig is om het traject volledig via de zeeroute af te leggen.

Tests

Bedoeling van het door Europa ondersteunde project is de transittijd van verse producten te verkorten en de transportkosten, de CO2-uitstoot en de congestie op de Europese wegen te verminderen door het stimuleren van de modal shift.

Op 12 april liep een schip van Cosco de haven van Fos aan met een lading verse groenten en fruit. Die werden in koelcontainers voorzien van een mobiele Genset op de trein van operator Eurorail richting Rotterdam geladen, waar ze 36 uur later toekwamen. De totale transittijd tussen Israël en Rotterdam bedroeg 7 dagen, de helft van de normale transittijd voor een volledige zeeroute.

Een tweede test vond vorige week plaats tussen Fos en Hamburg. De transittijd bedroeg 44 uur. In beide gevallen werden 34 40’ containers vervoerd.

Commerciële fase

In oktober van dit jaar worden de Fresh Food Corridor-transporten gecommercialiseerd. Ze zullen samenvallen met het oogstseizoen dat loopt van oktober tot mei. Bedoeling is gemiddeld een trein per week te laten rijden. Eurorail denkt zo in totaal een twintig tot dertig treinen te kunnen rijden vanuit Fos naar Antwerpen, Rotterdam en Hamburg.

Het project geniet Europese steun voor een periode van drie jaar.