Europese markt zware trucks blijft (licht) opveren

De verkoop van commerciële voertuigen is in september voor de 13e maand op rij gestegen. De stijging was vooral bij de bestelwagens merkbaar. Ook de zware trucks gingen er licht op vooruit. De cijfers voor Spanje en Italië zijn opvallend positief.

Dat blijkt uit de cijfers van de Europese koepel van de auto-industrustrie, ACEA. In september werden 181.436 commerciële voertuigen (vans, trucks, zware trucks en bussen) ingeschreven. Dat is een stijging met 13,2%.

Voor de periode januari tot september bedroeg de stijging 9,6%, tot 1,35 miljoen eenheden. Vooral het VK (+12,4%), Spanje (+16,9%) en Spanje (+32,4%) deden het goed.

Zware trucks

In september waren de resultaten wisselvallig in het segment van de zware trucks (boven de 16 ton), wat resulteerde in een lichte stijging van het totaal met 2,7%. Het VK, Spanje en Frankrijk deden het minder goed, Duitsland en Italië deden het beter.

Voor de eerste negen maanden is er sprake van een stijging met 3%, tot 156.604 eenheden. Frankrijk (-8,3%) en het VK (-22%) blijven negatief georiënteerd, terwijl Italië (+12,6%), Duitsland (+14,6%) en vooral Spanje (+26,9%) groeien.

Lichte en middelzware trucks

Voor de lichte en middelzware trucks – de conventionele bakwagens voor distributie, zeg maar - geeft ACEA geen aparte cijfers, maar wel voor de truckmarkt boven de 3,5 ton in zijn geheel. Uit de vergelijking met de cijfers voor de zware trucks kan de conclusie getrokken worden dat die nog steeds neerwaarts is gericht.

In september is er overal in Europa een daling van de markt vastgesteld, met uitzondering van Italië (+19,2%).

Voor de eerste maanden is er sprake van een lichte daling van de Europese markt met 0,4% tot 201.716 nieuwe trucks. Ook hier is er een daling in Frankrijk en het VK, met resp. 9,6% en 21,4%. De vraag groeide in Italië (+4,6%), Duitsland (+5,8%) en vooral Spanje (+23,2%).

Bestelwagens

De markt die duidelijk het meeste groeit, is die van de bestelwagens. De vraag in Europa steeg met 16,2% in september en met 11,7% voor de eerste negen maanden. Tijdens die periode werden liefst 1,27 miljoen eenheden ingeschreven, wat betekent dat ruim 83% van de commerciële voertuigen in Europa vans zijn. De stijging was op zo goed als alle markten vast te stellen.